Legal constituită prin prezenţa a 34 de consilieri, şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Bihor de miercuri a fost un eşec. După mai multe contre, aleşii bihorenilor nu au adoptat niciun proiect de hotărâre.

"Să amânăm!"

După ce şedinţa precedentă a CJ Bihor nu s-a putut constitui deoarece cei 17 aleşi ai PNL au absentat (iar după revocarea Anei Maria Tiron, consilierii puterii au rămas şi ei tot 17, deci nu destui pentru a forma o majoritate), de data aceasta liberalii s-au prezentat la şedinţă şi au semnat condica de prezenţă.

Profitând, însă, de faptul că deocamdată triada UDMR-PSD-ALDE se poate baza doar pe 17 voturi, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre care privea numirea PSD-istului Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron în rândul consilierilor judeţeni.

Avrigeanu şi-a motivat cererea spunând că Tiron a cerut deja în instanţă anularea actelor care au dus la pierderea mandatului ei. "Există o acţiune în contencios administrativ şi două acţiuni în justiţie declanşate de domnişoara Ana Maria Tiron, referitor la modul cum s-a făcut excluderea şi graba cu care s-a validat de către Prefectură vacantarea mandatului ei. Trebuie să recunosc că e o performanţă extraordinară că în 2 ore Prefectura primeşte cererea, o validează şi o raportează peste tot. Rămânem la părerea că, până nu avem un răspuns din instanţă, să retragem acest punct de la ordinea de zi, urmând ca, după ce ştim dacă ordinul prefectului rămâne valabil sau nu, să-l reintroducem pe ordinea de zi", a spus acesta.

Contre pe validări

Vizibil iritat, Ioan Mang i-a răspuns cuscrului său că, din câte ştie, nu există acţiuni în instanţă. "Noi ştim că nu s-a făcut nicio acţiune în instanţă. Probabil domnul Avrigeanu şi cu ziarul BIHOREANUL (n.r. - care a scris despre scandalul înlocuirii Anei Maria Tiron) ştiu de treburile astea. Pe de altă parte, ar fi o problemă a PSD-ului dacă este sau nu o acţiune în instanţă. Este strict a noastră, nu a PNL. Faptul că Prefectura a dat ordinul - şi n-au fost 2 ore, ci mai multe ore - arată că Prefectura lucrează", a spus liderul PSD Bihor, în acelaşi timp vicepreşedinte al CJ, Ioan Mang.

Imediat, citind de pe portalul Tribunalului Bihor, consilierul liberal Dacian Foncea i-a demonstrat lui Mang că există o acţiune în contencios administrativ deschisă de Ana Maria Tiron împotriva ordinului de prefect prin care este îndepărtată din funcţie.

Chiar şi aşa, Mang a avertizat că aleşii PNL ar trebui să dea un vot pe proiectul de hotărâre privind validarea noului consilier judeţean al PSD, altfel ar putea fi daţi ei în judecată.

Drept răspuns, Avrigeanu i-a spus că PSD a blocat, în judeţ, de mai multe ori validarea unor aleşi liberali, "la Avram Iancu timp de cinci luni, la Ineu timp de patru luni şi Sîrbi din august 2016 nu e validat un consilier după ce altul şi-a dat demisia". La rândul său, Mang a răspuns că tot la Sîrbi, timp de patru ani, un consilier al PSD a fost blocat de PNL-işti...

17 la 17

Cum părţile nu s-au putut înţelege pe marginea scoaterii proiectului de validare a noului consilier judeţean din partea PSD, s-a trecut la vot. Iniţial, preşedintele Pásztor Sándor a supus la vot propunerea PNL, care a primit, după cum era de aşteptat, 17 voturi "pentru", ale liberalilor, respectiv 17 voturi "împotrivă", ale aliaţilor UDMR-PSD-ALDE, deci a picat, căci n-a întrunit o majoritate.

Imediat după, situaţia s-a răsturnat. A fost supusă la vot ordinea de zi în varianta propusă de executiv, care a primit 17 voturi "pentru" din partea UDMR-PSD-ALDE, respectiv 17 voturi "împotrivă" din partea PNL. "Nu a trecut ordinea de zi, putem să închidem şedinţa. Vă mulţumim", a constatat Pásztor, după numai circa 10 minute de la debutul şedinţei.

Pásztor cel nervos

BIHOREANUL a încercat să-i ia o reacţie preşedintelui CJ Bihor referitor la şedinţa eşuată, însă acesta, vizibil nervos, a refuzat să facă declaraţii. "După miercuri urmează joi, nu? M-aţi întrebat ce urmează", a răspuns Pásztor întrebării reporterului despre ce are de gând să facă în continuare.

Întrebat de BIHOREANUL cum îşi motivează poziţia - în contextul în care preşedintele Pásztor spunea, zilele trecute, trebuie votate cât mai rapid unele modificări inclusiv la Strategia de Sănătate a judeţului, un proiect pe fonduri nerambursabile, în care partener e inclusiv Primăria Oradea - liderul PNL, Ionel Avrigeanu, a răspuns spunând că dacă existau "proiecte urgente", şefii CJ ar fi trebuit să accepte solicitarea liberalilor referitoare la ordinea de zi, astfel încât şedinţa să se ţină şi ele să fie votate.

Tot pe ordinea de zi erau şi proiectele referitoare la votarea noilor salarii pentru angajaţii CJ Bihor şi ai instituţiilor subordonate. Cel mai probabil, preşedintele CJ va convoca în curând o şedinţă extraordinară.

UPDATE: De două ori, în aceeaşi zi: Pásztor Sándor îi cheamă pe consilierii judeţeni la o nouă şedinţă, "de îndată"