​​Un român cu coronavirus, boală confirmată printr-un certificat medical eliberat de autorităţile spaniole, a ignorat toate recomandările şi s-a îmbarcat, marţi, într-un avion pe ruta Madrid - Bucureşti.

Pasageri în carantină sau izolare la domiciliu

Potrivit Digi24.ro el ar fi trebuit să stea în izolare timp de 14 zile, asta pentru că în Spania numărul îmbolnăvirilor este mult prea mare (peste 11.000), iar în spitale sunt tratate doar cazurile grave.

"Persoana a prezentat pe parcursul zborului simptome specifice şi a fost preluată de personalul DSP prezent la aeroport", se arată în comunicatul transmis de Grupul de Comunicare Strategică, creat anume pentru situaţia COVID-19.

Acelaşi comunicat a mai transmis că, după aterizare, bărbatul a fost transportat cu o izoletă la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti.

În prezent, autorităţile au trecut la identificarea pasagerilor din aeronavă, pentru demararea urgentă a anchetei epidemiologice. Este vorba despre 60 de persoane.

Persoanele despre care se crede că bărbatul a avut contact direct, adică rândurile din apropierea locului său, vor fi puse în carantină, iar ceilalţi pasageri vor fi izolaţi la domiciliu.

Autorităţile au transmis că Poliţia de Frontieră a deschis dosar penal pe numele cetăţeanului român care a călătorit, cu aeronava unei companii aeriene private, pe relaţia Madrid – Bucureşti, deşi a fost depistat ca fiind infectat cu noul tip de coronavirus în Spania.

Cercetările se desfăşoară pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Peste 220 de cazuri

Au fost confirmate, marţi, 33 de cazuri noi de coronavirus pe teritoriul României, a informat, la ora 18, Grupul de comunicare strategică format la nivelul Guvernului.

În total, numărul persoanelor cu COVID-19 a crescut la 217. Dintre cei 217 de cetăţeni care au contactat virusul, 19 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.

Din cele 33 de cazuri noi: 26 în Bucureşti, 5 în Braşov şi câte unul în Constanţa şi Prahova.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacţi ai unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 26 ani şi 64 de ani.

Dintre pacienţii aflaţi în unităţile medicale, 4 dintre ei sunt la secţia de terapie intensivă, dar au o stare generală stabilă.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.373 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 18.965 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 4.150 de teste. Dintre acestea, 3.928 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 8 unităţi sanitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Iaşi şi Constanţa.