Peştera Câmpenească din comuna Cărpinet a ajuns groapă de gunoi pentru sătenii din zonă, scrie Digi 24 Oradea, care a făcut un reportaj la faţa locului. Peştera adăposteşte una dintre cele mai înalte cascade subterane din Europa, care acum este plină cu PET-uri, sticle şi alte deşeuri.

Cum e posibil? Localnicii aruncă deşeurile într-un râu care ajunge în inima peşterii pe care o transformă astfel într-un uriaş depozit de gunoaie.

"Apa care intră în peşteră colectează gunoaiele care se adună de la două sate. Adică oamenii aruncă gunoiul în apă, apa intră în peşteră şi gunoiul se depozitează la baza cascadei de 35 de metri. Sunt, în special, flacoane de plastic", a declarat, pentru Digi24 Oradea, speologul Cristina Ianc.

Pentru că în zona cascadei se poate ajunge doar cu echipament special, doar speologii sunt martorii transformării peşterii din Masivul Codru Moma într-un depozit de gunoaie. Localnicii recunosc cu seninătate că gunoiul este aruncat în pârâul ce ajunge în măruntaiele muntelui.

"În urmă cu câţiva ani, am făcut o ecologizare; nu s-a putut strânge chiar tot gunoiul, dar s-a scos foarte mult afară", a adăugat Cristina Ianc.

Aceeaşi sursă notează că sătenii au contracte de salubritate pentru strângerea deşeurilor. "Noi, primăria, am luat măsuri, am dat tomberon la fiecare, dar cred că reflexul, nu ştiu. Nu pot să îi înţeleg. Se face periodic curăţenie pe vale, dar vă spun, azi faci, mâine aruncă din nou", a spus Leanu Moş, consilier local, comuna Cărpinet.

În lupta cu gunoaiele, autorităţile au amplasat mai multe grătare din metal pe cursul pârâului, însă la ploi abundente acestea nu fac faţă şi toată mizeria ajunge în adâncul peşterii.

Vezi reportajul, aici!