Expoziţia "Gravuri germane şi austriece din secolele XV-XVIII", din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor, a fost vernisată, vineri, la Palatul Baroc la iniţiativa episcopului catolic Böcskei Laszlo în cadrul celei de-a 25-a ediţii a Festum Varadinum.

În cadrul expoziţiei, orădenii au ocazia să vadă lucrări originale valoroase ce datează şi din urmă cu mai bine de 500 de ani. Cele mai preţioase sunt trei gravuri originale semnate de celebrul artist german Albrecht Dürer (1471-1528), ale cărui rude - după cum a consemnat chiar el în cronica de familie - îşi au originile în această regiune, "nu departe de un mic orăşel ce se cheamă Jula, cale de 8 mile mai jos de Oradea, dintr-un sat ce se cheamă Ajtos".

"Avem astăzi o ocazie deosebită, unică am putea spune, prin raritatea unei asemenea expoziţii. Muzeul nostru deţine nestemate ale gravurii vechi universale", a spus curatorul Ana Martin, cu ocazia vernisajului.

Operele lui Dürer sunt "Fecioara Maria cu Iisus în braţe", "Sfânta familie cu trei îngeri" şi "Întâlnirea lui Ioachim cu Ana", care fac parte dintr-o serie mai amplă numită "Viaţa Mariei". "Muzeul nostru se înscrie în circuitul mondial de valori prin faptul că deţine gravuri originale de Albrecht Dürer", a mai precizat Ana Martin.

Din păcate, aceste lucrări, la fel ca altele similare, nu pot fi vizitate permanent în actualul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor deoarece au nevoie de condiţii speciale de păstrare, fără a fi expuse prea mult timp la lumină.

Expoziţia de gravuri germane şi austriece mai cuprinde lucrări de Jacob Mathias Schmutzer (1733-1811), primul artist gravor, director al Academiei de Artă din Viena, numit în funcţie de Împărăteasa Maria Tereza. De altfel, Schmutzer a transpus în gravură portretul Împărătesei Maria Tereza, făcut de pictorul curţii, când aceasta era în doliu după soţul său, Franz I Stephan, duce de Lorena, Toscana şi Lotharingia.

Între artiştii expuşi la Palatul Baroc se numără şi Jeremia Gotlob Rugendas (1712-1772), unul dintre cei mai buni gravori ai timpului său, care a portretizat inclusiv doi arhiepiscopi orădeni ai vremii, Franciscus Fogách şi Petrus Pázmány.

Expoziţia va rămâne pe simezele muzeului până în prima parte a lunii iunie. Preţul unui bilet este de 2 lei pentru copii şi de 4 lei pentru adulţi.