Copii și tineri bolnavi de autism, părinții lor și voluntari ai asociației SOS Autism Bihor au marcat, sâmbătă, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, printr-un flash-mob în Piața Unirii din Oradea.

Oamenii s-au adunat la ora 19, pregătiți pentru o lecție de zumba în aer liber, și au așteptat câteva minute, sperând că ploaia deasă și rece se va opri, dar n-a fost așa. După o tentativă de a muta evenimentul în pasajul Vulturul Negru, mișcare oprită de echipajele Jandarmeriei Bihor, care i-au informat că autorizația dată evenimentului este exclusiv pentru Piața Unirii, participanții au decis să nu se dea bătuți.

Ignorând stropii de ploaie, au ascultat doar ritmurile muzicii care suna tare în difuzoare și indicațiile instructorilor Maxx Ionuț și Eduard Varga. Timp de aproape 8 minute, cu mic, cu mare, au dansat antrenant în Piața Unirii, urmăriți cu admirație de pe margine de zeci de orădeni care s-au alăturat evenimentului, dar n-au îndrăznit să lepede umbrelele și să danseze. Printre cei care i-au aplaudat la final s-au numărat și viceprimarul Oradiei, Arina Moș, subprefectul Emilian Pavel, și Florica Cherecheș, fost deputat PNL și fostă șefă a Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Potrivit președintei SOS Autism Bihor, Simona Zlibuț, la eveniment au participat aproape toate cele 30 de familii care sunt membre în asociație și care iau parte și la activitățile din centrul de zi pe care ONG-ul l-a creat pentru persoane adulte cu autism. Flash-mob-ul a fost menit să le reamintească orădenilor că în jurul lor există persoane cu autism, care nu trebuie arătate cu degetul. „Pe copiii tipici trebuie să îi învățăm să-i accepte (n.r. pe copiii cu autism), să nu-i respingă. În momentul când o familie cu copil cu autism merge în parc, părintele cu copil tipic să nu și-l retragă, când vedem în magazine un copil cu autism - și ne dăm seama după stereotipii sau după starea de agitație - să nu facem un cerc în jurul lui și să ne uităm mirați, ci să-l acceptăm și poate să-i întrebăm părintele dacă are nevoie de sprijinul nostru. Este foarte important, pentru un părinte de copil cu autism contează foarte mult să audă o vorbă bună, în loc de „educă-ți copilul, că țipă sau dă cu nisip”. Sunt soluții simple, dar din păcate nu le întâlnim prea des”, a declarat Zlibuț.

La Oradea, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului s-a încheiat în fața Primăriei, clădire care a fost luminată în culoarea albastră, specifică luptei pentru conștientizarea acestei dizabilități.

Vezi mai jos flashmob-ul din centrul Oradiei:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!