De ani buni, municipalitatea încearcă să convingă orădenii să arunce deșeurile separat, pentru ca orașul să aibă o rată de reciclare cât mai mare și, implicit, să plătească amenzi mai mici de mediu.

Pentru că de vorbă bună oamenii înțeleg mai greu, Primăria face și controale în pubele, iar firmei de salubritate RER Vest i-a cerut să nu ridice deșeurile aruncate de-a valma, lăsând în schimb avertismente. Culmea e, însă, că eforturile sunt subminate de o altă instituție.

Bihorel a aflat că RER a fost amendată cu 40.000 lei de Protecția Consumatorilor Bihor, tocmai pentru că... nu ridică pubelele cu deșeuri amestecate.

Sub conducerea mândrului fiu al Țării Binșului, Giani Bura, OPC Bihor, care până nu demult încălca legea fiindcă nu avea contract pentru ridicarea gunoaielor de la propriul sediu, a reproșat firmei că are „o practică comercială înșelătoare” și reguli ambigue privind colectarea separată, chit că acestea sunt stabilite, de fapt, prin regulamentul local de salubritate, adoptat de Consiliul Local, și de legislația națională, adoptată de Parlament, acestea prevăzând explicit ca operatorii de salubritate să nu ridice deșeurile aruncate amestecat.

Cum ar veni, fie că respectă legea, fie că ascultă de OPC, tot gunoierii pică de vină. Poate n-ar strica o „colectare separată” și printre comisarii de protecția consumatorilor, dacă nu pricep rostul reciclării...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!