În data de 15 decembrie 2021, Guvernul României a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 129/2021 prin care a instituit un formular ce trebuia să fie completat de toate persoanele care intrau în România, formular denumit popular "PLF", denumirea legală fiind de formular digital de intrare în România.

Sancţiunile prevăzute în această ordonanţă de urgenţă au intrat în vigoare în 10 zile de la data publicării, respectiv din data de 24 decembrie.

În cele două luni şi jumătate de aplicare au fost emise zeci de mii de procese-verbale prin care au fost sancţionaţi cetăţeni care fie nu au completat acest formular, fie nu l-au completat integral. În multe situaţii, din cauza unor erori ale sistemului au fost sancţionaţi cetăţeni care completaseră complet şi corect formularul.

Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, respectiv OUG nr. 5/2022, amenda minimă a fost redusă de la 2.000 lei la 500 lei.

La data de 9 martie, când a încetat starea de alertă şi au fost "ridicate" toate restricţiile, am avut parte de o surpriză: Guvernul a "uitat" pur şi simplu să abroge OUG 129/2021 privind "PLF".

Greşeala a fost corectată în prima şedinţă de Guvern, astfel că în data de 11 martie s-a publicat în Monitorul Oficial o altă ordonanţă de urgenţă, OUG 22/2022, prin care s-au abrogat toate dispoziţiile cu privire la formularul digital de intrare în România. Ca atare, începând cu acea dată, nu mai există nicio obligaţie de completare a unui astfel de formular şi, implicit, nicio sancţiune.

Interesant este, însă, că abrogarea OUG 129/2021 "şterge" imediat toate amenzile aplicate, indiferent dacă acestea au fost contestate sau nu. Potrivit chiar Constituţiei, legea contravenţională mai favorabilă retroactivează, iar faptele comise se consideră că nu au existat niciodată, aspectele fiind detaliate în legislaţie şi în decizii obligatorii ale Curţii Constituţionale. Drept urmare, toate plângerile deja formulate în instanţă vor fi admise, iar procesele verbale respective vor fi anulate.

În cazul celor care nu au contestat procesele-verbale de sancţionare, amenzile nu vor mai putea fi puse în executare. Dacă, totuşi, statul va încerca executarea silită a acestora, cetăţenii vor putea contesta executarea invocând decontravenţionalizarea, respectiv abrogarea dispoziţiilor legale în baza cărora au fost sancţionaţi, abrogare care produce efecte retroactive.