Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a afirmat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu are nicio noutate cu privire la cele două decese suspecte înregistrate la Maternitate şi la Spitalul Judeţean.

Moartă şi îngropată

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI cum şi când se finalizează ancheta de la Maternitate, Pîrcioagă a spus că „încă nu am primit noutăţi de la Bucureşti" şi că, de fapt, „nu noi le vom primi, ci instituţia care a trimis probele (n.r. - adică Biroul Judeţean de Medicină Legală), de la care noi (n.r. - DSP) le vom solicita".

Amintim că pe 24 februarie, la Secţia OB IV a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Oradea, o pacientă internată cu diagnosticul de polip endocervical a suferit un raclaj pentru extirparea polipului, dar pacienta a acuzat complicaţii din cauza anesteziei. Deşi bolnava trebuia să se trezească de sub efectul sedativelor imediat după operaţie, ea s-a trezit abia după 15 minute şi i s-a făcut rău. Doctorul Horia Olah, care a operat-o, a intervenit pentru „resuscitarea" femeii prin simpla ei stropire cu apă, după care a plecat din spital.

După o jumătate de oră, pacienta a intrat în moarte clinică şi, în ciuda eforturilor altor medici de a-i salva viaţa, a decedat. Ulterior, BIHOREANUL a descoperit că, deşi nu are calificare de medic anestezist, ci de ginecolog, doctorul Horia Olah i-a făcut singur anestezia pacientei, fără a apela la un medic specialist, disponibil la acea oră în spital.

Conducerea Maternităţii a declanşat o anchetă administrativă, însă comisia de anchetă este condusă chiar de şeful Secţiei OB IV, Doru Crăiuţ. Aceasta a relevat doar că doctorul Olah nu a greşit pe partea chirurgicală, ceea ce este adevărat, fără a sublinia însă eroarea acestuia de a face de unul singur anestezierea pacientei, cu toate că nu deţine specializare de anestezist. În acest caz a fost sesizat şi Parchetul Bihor, pentru ucidere din culpă.

„Aşteptăm"

În ceea ce priveşte decesul suspect înregistrat la Spitalul Judeţean, şi care a generat deja un protest public al familiei şi colegilor pacientului decedat, şeful DSP Bihor a afirmat că „aşteptăm rezolvarea Colegiului Medicilor", şi a amintit că „din punct de vedere administrativ, noi (n.r. - adică DSP) am făcut ceea ce ţinea de competenţa noastră, am primit în audienţă familia şi am aplicat sancţiuni administrative personalului medical".

Amintim că luni, 10 februarie, la Spitalul Judeţean şi-a pierdut viaţa un adolescent de 17 ani, Takacs Norbert, în condiţii care pun sub semnul întrebării nu doar profesionalismul, ci şi moralitatea unor medici.

Cu patru zile înainte de a muri, sâmbătă, 6 februarie, băiatul fusese lovit uşor de o maşină, la un picior şi la umăr, fiind internat, fără a i se face nicio investigaţie, la secţia de chirurgie maxilo-facială a Spitalului Judeţean. El a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor cu fractură de tibie şi de piramidă nazală, plus leziuni la nivelul antebraţelor, niciuna nefiind însă de natură a-i pune viaţa în pericol.

Până în preziua decesului, adolescentul a rămas internat la secţia de chirurgie maxilo-facială, iar apoi internat la ortopedie şi operat pentru fractura de tibie. După operaţie, a început să se simtă tot mai rău şi, în câteva ore, a murit.

Familia Takacs a acuzat medicii că au plimbat copilul între secţii fără a-i acorda la timp îngrijirile necesare, deoarece era week-end.

Rezultatul autopsiei a relevat că Norbert Takacs a murit din cauza unei embolii, ceea ce înseamnă că mici fragmente de grăsime au „migrat" de la nivelul piciorului până în plămâni şi creier. „Mortalitatea în asemenea cazuri este de peste 85%. E un accident postoperator care nu se poate preveni", explica BIHOREANULUI dr. Florian Bodog, managerul spitalului.

Cazul a ajuns în atenţia Ministerului Sănătăţii şi a DSP, Direcţia stabilind că au existat „disfuncţionalităţi în modul de internare a tânărului pacient" şi suspendând de la serviciul de gardă doi medici şi o asistentă până la încheierea cercetărilor din partea Colegiului Medicilor.