Alegeri noi, aceiaşi oameni. Aşa s-ar putea caracteriza situaţia la PDL Bihor. Într-o conferinţă de presă susţinută joi, preşedintele interimar al organizaţiei judeţene, Gavrilă Ghilea, şi şeful grupului de consilieri ai PDL din Consiliul Local, Dorin Corcheş, au prezentat o parte din numele care se prefigurează că vor candida la alegerile parlamentare din toamnă.

"Până în acest moment, mai mulţi colegi şi-au exprimat dorinţa de a candida. Sigur, aceste candidaturi vor fi trecute prin filtrul comisiei de etică şi sperăm să îndeplinească toate condiţiile de integritate care se cer de conducerea partidului. Una din condiţiile de bază e că nu se admite în interiorul alianţei traseismul politic", a declarat Ghilea.

Organizaţiile locale au termen limită să îşi desemneze candidaţii până pe 20 septembrie. Întrebat cine sunt aceşti colegi care şi-au exprimat dorinţa de a candida, fostul prefect a enumerat aceleaşi nume care au stat în "prima linie" a partidului în ultimii ani.

"Şi-au depus intenţia de a candida pentru un post de parlamentar domnul Corcheş (fostul preşedinte, demisionar, al PDL Oradea şi şef al grupului PDL din Consiliul Local - n.r.), Adelina Coste (fost subprefect şi fosta şefă a cancelariei prefectului Gavrilă Ghilea - n.r.), Cristian Ile (fost şef al RAR Bihor şi secretar general al PDL Bihor - n.r.), subsemnatul, şi lista continuă", a spus Ghilea.

Întrebat dacă el va putea candida, având în vedere decizia partidului de la nivel central de a exclude de la alegeri traseiştii şi faptul că provine din PSD, Ghilea a declarat că decizia se referă doar la cei care migrează de la PDL în alte partide împreună cu care democrat liberalii formează Alianţa România Dreaptă (PNŢCD şi Forţa Civică).

"Nu s-a pus problema celor care au venit de la alte partide, decât din interiorul alianţei (Alianţa România Dreaptă - al cărei protocol urmează să fie făcut public zilele acestea n.r). Am discutat cu cei de la Bucureşti şi ştiu că la asta se referă", a întărit liderul PDL Bihor.

După cum se ştie, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat recent că traseiştii nu vor fi acceptaţi pe lista candidaţilor, în contextul în care Ştefan Pirpiliu, fost deputat PDL, a devenit membru în conducerea partidului Forţa Civică, reprezentat de Mihai Răzvan Ungureanu. "Conform principiului pe care noi ni l-am impus în constituirea alianţei şi unul din principii este de neacceptare a trasismului politic, nici acest domn şi nici alţii nu pot fi reprezentanţi ai Alianţei România Dreaptă. Rămâne să treacă prin filtru Comisiei de integritate toate candidaturile acestei alianţe la alegerile parlamentare", a declarat Preda.

Pe de altă parte, Ghilea a adăugat că lista candidaţilor nu este finalizată, şi a completat - la solicitările jurnaliştilor - că între posibilii candidaţi se află nume ca actualul deputat Nicolae Jolţa (trecut de la PNL la PDL), Radu Ţîrle (fostul preşedinte al CJ, trecut şi el de la liberali) sau Ionela Pop Bruchental (fost deputat, fostă şefă la AVAS).

Întrebat de fostul preşedinte al PDL Bihor, Ştefan Seremi, demisionat din funcţie, Ghilea a spus că deocamdată nu a primit niciun semn de la el. Nici dacă vrea să candideze, nici dacă vrea să demisioneze din partid...