Examenul de evaluare a competenţelor digitale s-a desfăşurat fără probleme în Bihor, deşi la nivel naţional, federaţiile sindicale din învăţământ au recomandat cadrelor didactice să boicoteze proba.

Niciun profesor din Bihor nu a respectat, însă, recomandarea, astfel încât nimic nu i-a împiedicat pe elevi să susţină examenul. "Nu am avut nicăieri niciun fel de probleme. Noi am trimis înainte o adresă şcolilor prin care ceream să ne informeze dacă cineva îşi manifestă dorinţa de a boicota, pentru a-l înlocui, astfel încât niciun elev să nu aibă de suferit", a explicat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Ramona Bacter.

Aceasta a mai spus că IŞJ nu are niciun fel de semnale potrivit cărora profesori bihoreni implicaţi în desfăşurarea examenului de Bacalaureat ar adera la greva de o zi propusă pe joi de federaţiile sindicale. "Însă, la fel, dacă vor fi astfel de cadre, le vom înlocui rapid, încât să nu afecteze desfăşurarea probei", a explicat Bacter.

În Bihor, circa 7.000 de elevi vor susţine în cele 10 zile de examinări proba de competenţe digitale. La acest examen, elevii primesc calificative (începător, mediu, avansat sau experimentat), astfel că prin simpla prezentare ei trec de această probă. Cei care absentează pot participa şi la probele scrise, însă nu pot promova Bacalaureatul.

Singurii liceeni scutiţi de acest examen sunt cei care deţin certificate ECDL, adică Permisul European de Conducere a Calculatorului.

După proba de evaluare a competenţelor digitale, elevii vor susţine, între 31 mai şi 4 iunie, proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină.

Probele scrise de la Bacalaureat încep în 28 iunie cu Limba şi literatura română şi continuă în 29 iunie cu Limba şi literatura maternă, în 30 iunie cu proba obligatorie a profilului, în 2 iulie cu proba la alegere a profilului şi a specializării.