La 82 de ani, un scriitor îşi umple portbagajul cu cărţi scrise în ultimii ani, se urcă la volan şi porneşte prin ţară într-un turneu de promovare. Se întâmplă în România, o ţară neprietenoasă cu conducătorii auto şi tot mai ostilă intelectualilor, în cadrul unui proiect intitulat, idealist, România Citeşte. La volan, dramaturgul, eseistul şi academicianul Nicolae Breban.

Nicolae Breban a umplut până la refuz Aula Magna a Universităţii, joi, 10 martie. Motivul? Lansarea romanelor "Singura cale" (apărut în 2011) şi "Jocul şi fuga" (din 2015), primele părţi ale unei trilogii pe care autorul o va încheia cu romanul "Frica", aflat în lucru. Istoricul şi criticul literar Ion Simuţ, amfitrionul evenimentului, l-a provocat pe invitat la două subiecte de discuţie - noile modificări de curriculă propuse de Ministerul Învăţământului şi controversata Lege 217/2015, aşa-numita "lege anti-legionară", prin care sunt condamnate partizanatele unor figuri de marcă ale culturii române (Eliade, Cioran, Barbu, Noica).

Nicolae Breban şi-a început răspunsul printr-o întrebare retorică: trăim într-o Europă a naţiunilor sau o Europă a regiunilor? În opinia sa, regionalismul este o imensă capcană ce poate duce la diminuarea naţionalismului. Invitatul şi-a continuat tirada la adresa globalizării prin a atrage atenţia că neglijarea valorilor colective poate afecta însăşi cultura naţională. "Întregul sistem capitalist pe care îl trăim are vicii", a mai adăugat academicianul înainte de a-i îndemna pe intelectuali să facă critică de sistem, nu de partid.

Despre legionarism, Nicolae Breban crede că a fost singura mişcare autentică de gândire românească, toate ideile venindu-i din adâncul fiinţei româneşti. "România este, totuşi, o fiinţă socială recentă, suntem în preadolescenţă naţională, de unde şi întârzierea şi primitivismul, nivelul scăzut de civism", a mai spus autorul. "Nu am avut mari romancieri, ci, mai degrabă, mari povestitori. Românilor le place să vorbească mult şi să scrie puţin. De aceea nu-mi place tipul de geniu al lui Caragiale şi îl prefer pe al lui Eminescu", a mai adăugat domnia sa.

"Ce face Academia Română în aceste vremuri tulburi?", a fost chestionat din sală. Breban a răspuns că politicienii se feresc de Academie: "Socoteala noastră le-ar încurca socotelile lor". 

Întâlnirea cu orădenii a continuat şi seara, la Biblioteca Judeţeană, cu o conferinţă despre cultură şi sinceritate. "Să fie doar vina lui Dej şi a Anei Pauker pentru ce ni s-a întâmplat în perioada stalinistă sau avem şi noi vina noastră?". Dramaturgul consideră stalinismul nu numai un infern naţional, ci şi unul personal, care l-a obligat să se califice mai întâi ca strungar, înainte de a fi dat afară din facultatea de filosofie şi de a deveni scriitor.

Savuroase pentru public au fost şi amintirile prieteniei cu Nichita Stănescu ("Singurul meu egal"), dar şi părerea sa despre libertate ("Libertatea este un instrument, ca să-l foloseşti bine îţi trebuie mult exerciţiu").