Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii coaliției de guvernare, au părut interesați de armele de asalt prezentate în cadrul Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024, un amplu târg cu mijloace de apărare din regiunea Mării Negre.

Miercuri, aceștia au fost filmați și fotografiați în timp ce au examinat puști de asalt, cu lunetă, la deschiderea târgului în Complexul expoziţional Romaero.

Premierul în funcție și fostul premier al României au vorbit despre industria românească de apărare, după cum notează Digi24.ro. 

„România va avea cea mai mare fabrică de pulberi din Europa, în judeţul Braşov. Ţara noastră va construi clădirea, iar Uniunea Europeană va finanţa dotarea fabricii de pulberi, vorbind de o investiţie de aproape 400 de milioane de euro. După 20 de ani de inactivitate, fabrica de armament din Reşiţa va produce în scurt timp obuze în baza unui contract semnat de Romarm, ca o subsidiară din România a unei companii britanice. La începutul acestui an, Centrul de Întreţinere, Reparaţii şi Revizii pentru Elicoptere S-70 Black Hawk din cadrul societăţii Aerostar S.A. Bacău a devenit operaţional. În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin analizează deja oportunităţile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse”, a spus Ciucă, general în rezervă. 

Inquam Photos / Octav Ganea

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise sau falimentare. 

Prim-ministrul a mai spus că avem, astăzi, perspectiva ca „industria românească de apărare să aducă în scurtă vreme contracte impresionante şi să ruleze în economie miliarde de euro, dezvoltând zeci şi sute de alte companii furnizoare, pe orizontală”.

Inquam Photos / Octav Ganea

„Cel mai bun exemplu este faptul că, astăzi, la acest eveniment, se vor semna înţelegeri comerciale cu importanţi parteneri internaţionali. Uzina Mecanică din Cugir va produce arme şi armament cu tehnologie NATO, alături de o companie germană. Romarm şi concernul american General Dynamics dezvoltă un parteneriat pentru modernizarea şi dezvoltarea de noi capacităţi pentru producţia de muniţii de calibru mare, la standarde NATO. Iar Romaero, căreia mulţi îi cântau deja prohodul, revine ca important furnizor al serviciilor de întreţinere şi reparaţii la aeronavele Boeing şi Airbus. Va semna un memorandum cu un partener de tradiţie din Ungaria”, a subliniat Ciolacu, citat de News.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!