Zilele Revistei Familia, ediţia XXVI, au continuat vineri dimineaţa, în Sala Mare a Primăriei, cu un colocviu dedicat tinerilor poeţi şi intitulat "Ofensiva debutanţilor: semn al înnoirii?".

De altfel, în cadrul acestei ediţii, organizatorii marchează împlinirea a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în Revista Familia cu poezia "De-aş avea".

Colocviul a fost moderat de poetul Traian Ştef, redactorul-şef al Revistei Familia, invitat special fiind criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, care a lăudat iniţiativa organizatorilor de a-i chema la Oradea pe câţiva dintre poeţii care, de curând, au lansat primele volume de poezii.

Înaintea discuţiilor din cadrul colocviului, Nicolae Manolescu le-a dat câteva sfaturilor tinerilor participanţi, între care şi poeţi bihoreni. "Problema nu este de a debuta, ci de a continua. Aş vrea să nu repetaţi experienţa predecesorilor voştri care nu s-au ţinut de promisiune. Voi ar fi bine să vă ţineţi", a spus preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, adăugând că au existat destui poeţi străluciţi care nu au rămas pe aceeaşi traiectorie.

De asemenea, pentru a progresa, Nicolae Manolescu le-a transmis că "nu este destul să scrii, trebuie să şi citeşti". "E rândul nostru să avem aşteptări de la voi. Căutaţi-vă singuri rostul şi faceţi cumva să rămâneţi talentaţi în continuare. Talentul e ca o plantă, se udă, se stropeşte, se schimbă pământul. Altfel se ofileşte", a mai spus Manolescu.

În fine, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România le-a transmis tinerilor poeţi reuniţi la Oradea să nu fie dezamăgiţi dacă sunt criticaţi. "Să nu vă supăraţi dacă vi se spune că nu e bun un volum, că aveţi poezii proaste. Şi Eminescu a avut poezii proaste. La fel şi Arghezi, şi Blaga", le-a spus Nicolae Manolescu.

Ajunse la ediţia a XXVI-a, Zilele Revistei Familia programează mai multe manifestări culturale, printre invitaţi numărându-se Nicolae Manolescu, Gabriel Ghifu, Varujan Vosganian, Mircea Mihăieş, Cassian Maria Spiridon, Aurel Maria Baros, Horea Gârbea Adrian Popescu.