Fostul manager al Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus în ţară din Indonezia după mai bine de zece ani de la prăbuşirea Fondului Naţonal de Investiţii, despre care a susţinut că nu a fost o afacere frauduloasă, dar pentru care magistraţii l-au condamnat la 15 ani de închisoare.

Avionul care l-a adus pe Nicolae Popa în România a aterizat în noaptea de joi spre vineri, pe un aeroport privat din nordul Capitalei, puţin după ora 2. Popa n-a zăbovit pe aeroport, fiind dus repede direct în arestul Direcţiei Cercetări Penale.

Statul român a închiriat avionul cu aproximativ o sută de mii de euro.

Nicolae Popa a plecat ieri din Indonezia, cu un aer relaxat şi semănând mai mult cu un turist bine îmbrăcat. Avea două valize şi o husă în care ţinea un costum de haine de lux. El s-a declarat optimist la plecarea din Jakarta spre România, afirmând că va avea posibilitatea să îşi susţină nevinovăţia.

Mai mult, el consideră revenirea în ţară o ocazie de a arăta că nu a făcut niciodată faptele de care este acuzat şi pentru care a fost condamnat. De altfel, Nicolae Popa a susţinut de mai multe ori că FNI nu a fost o afacere frauduloasă şi s-a declarat o victimă politică, acuzând că autorităţile de la Bucureşti au fost presate de "puterile politice" atunci când au emis mandatul internaţional de arestare în baza căruia a fost reţinut la Jakarta.

Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în 2000, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii.

La scurt timp de la prăbuşirea, în mai 2000, a Fondului Naţional de Investiţii, Popa a plecat din ţară. Aproape doi ani mai târziu, autorităţile române au emis pe numele lui un mandat internaţional de arestare.

Popa a susţinut însă de mai multe ori că nu se consideră un fugar şi că nu a fugit din ţară din cauza mandatului de arestare.