Nicu Alifantis se va afla vineri la Oradea. În parcul Muzeului Țării Crișurilor, el va prezenta albumul „Memorabilia – A treisprezecea noapte”, care spune povestea unei vieți pe scenă, iar apoi va susține un concert alături de formația Zan. 

Evenimentul va începe la ora 18 cu prezentarea volumului menționat, apărut la editura Muzeului Liberaturii Române. „Acesta vine după o expoziție de afișe ale unor spectacole de teatru, vernisată în luna iunie (2022) și la care Nicu Alifantis a scos din sertarele și cuferele colecțiilor sale piese demne de o memorie de aur a teatrului românesc”, a transmis, printr-un comunicat, Muzeul Țării Crișurilor. 

În aceeași informare se arată că, „pentru iubitorii muzicii și ai poeziei, va fi prezentat și albumul «Nichita 90», un proiect omagiu al lui Nicu Alifantis dedicat poetului Nichita Stănescu. Între piesele din album se regăsesc înregistrări cu Nichita Stănescu, ce provin din fonoteca de aur a TVR, iar înregistrarea poeziei „Alifantis” (Gând IX), datează din noaptea de 12/13 aprilie 1983 (fonoteca personală Nicu Alifantis, prin amabilitatea domnului Florin Zamfirescu)”.  

Seara se va încheia cu concertul Alifantis & Zan, care va începe la ora 20. În fața orădenilor vor apărea Nicu Alifantis - vocal, chitara ac., acordeon, ukulele, resophonic, kazoo, washboard, percuții, Virgil Popescu - bass, vocal, Sorin Voinea - keyboards, vocal, Răzvan Mirică - chitare el. & ac., guitalele, sitar, mandolina, vocal și Relu Bitulescu - tobe, percuții.

„Nicu Alifantis este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru din lume, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de piese și lucrând cu unii dintre cei mai mari regizori români: Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Cristian Hadji Culea, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu și mulți alții. Iar dragostea de scenă nu s-a limitat la a compune muzica de teatru, ci a și jucat mici roluri legate de muzică (acordeonistul din „Furtuna” lui Ostrovski, trubadurul din „Swanewit” de Strindberg etc.). A realizat și coloanele sonore a 17 filme, a cântat tema filmului „Ringul” (Regia: Sergiu Nicolaescu) și a jucat rolul Radu Cantacuzino în „Bietul Ioanide” în regia lui Dan Pița. Pentru activitatea sa a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler cat. B.”, menționează reprezentanții MȚC.

Evenimentele care-l au în prim-plan pe Nicu Alifantis sunt organizate în cadrului proiectului „Tipografia de idei”, finanțat din fonduri europene și derulat de MȚC, alături de Biblioteca Județeană și Centrul de Cultură al județului Bihor. 

Proiectul estival se desfășoară în perioada 27 iulie – 10 septembrie și cuprinde o sumedenie de activități. 

De pildă, sâmbătă, de la ora 18, tot în parcul Muzeului Țării Crișurilor, va avea loc o conferință susținută de Gabriela Szabó, multipla campioană olimpică și mondială la atletism, iar duminică, de la ora 20, concertul U.R. JAZZED. Dima Belinski - pian (România), Vaughn Roberts - trompetă (Noua Zeelandă), Pasha Fedotov - saxofon/flaut (Ucraina), Tibi Menyhart - bas (România), Frankie Ercsei - percuție (România). 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!