Nicuşor Dan şi-a anunţat joi demisia din partidul pe care l-a fondat şi condus, Uniunea Salvaţi România, el nefiind de acord cu decizia Biroului Naţional al partidului de a nu susţine revizuirea Constituţiei în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat şi femeie, după cum anunţă agenţia de ştiri Mediafax.

"Nu e nimic dramatic. E o construcţie cu mulţi oameni în care a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcţie. Eu nu cred că direcţia e bună", a declarat Nicuşor Dan, conform sursei citate, arătând că nu a fost o decizie de moment. "În şedinţa de duminică mi-am anunţat colegii de decizia mea, dacă votul va fi aşa cum a fost. Am revenit ieri cu un mail", a mai spus Nicuşor Dan. Acesta a recunoscut că ar fi amânat anunţul dacă decizia sa nu ar fi fost făcută publică de alţi colegi. În chip bizar, el nu exclude, însă, varianta de a reveni în partidul pe care l-a fondat, dar cu anumite condiţii.

" Partidul a luat o decizie printr-un organ de conducere, mai există două organe superioare pe care poate să le convoace partidul, conform Statutului partidului. Dacă partidul îşi schimbă politica pe această chestiune, care pentru mine este de principiu, sunt gata, dacă mă primesc şi ei înapoi, să mă întorc", a spus el.

Legat de planurile sale pe linia politică, Nicuşor Dan a spus că "O să aştept să apară un partid în care să mă regăsesc".

Clotilde Armand, membru în Biroul Politic al USR, i-a cerut joi lui Nicuşor Dan, cu puţin timp înainte ca acesta să-şi anunţe demisia din partid, să nu renunţe şi să rămână alături de USR.

"USR trebuie să fie un partid predictibil, cu poziţionări clare şi decizii luate la timp. USR merge mai departe", a scris ulterior, pe Facebook, vicepreşedintele USR Cristian Ghinea. La rândul său, deputatul USR Cluj, Emanuel Ungureanu, fost candidat la funcţia de preşedinte al partidului la Congresul de la Cluj-Napoca, l-a acuzat pe Nicuşor Dan că, prin demisia din partid, nu a dat dovadă de maturitate şi nu s-a ridicat la înălţimea poziţiei care i-a fost încredinţată de către Congres.

În ce priveşte conducerea USR, vicepreşedintele partidului, Elek Levente, cel care ar trebui să preia funcţia de preşedinte interimar al partidului în urma demisiei lui Nicuşor Dan, a declarat că se mai gândeşte dacă să îşi asume funcţia, urmând să se consulte cu membrii din conducere şi cu familia, dat fiind că nu se aştepta la demisia lui Nicuşor Dan şi că a sperat să se răzgândească. Conform statutului URS, Elek Levente este cel în măsură să preia conducerea partidului, acesta obţinând cel mai mare număr de voturi, dintre vicepreşedinţi, la alegerile interne.

Biroul Politic al USR, întrunit pe Skype, a decis joi seara convocarea Comitetului Politic al partidului pe 17 iunie, pentru a analiza situaţia creată de demisia lui Nicuşor Dan, comitetul putând invalida decizia de poziţionarea a partidului faţă de referendumul pentru revizuirea Constituţiei.