„Anotimpurile Art Nouveau”, cea mai mare pictură murală din Oradea, care acoperă peste 700 mp, a fost inaugurată duminică după amiază. Pictura realizată pe un perete de pe strada Tudor Vladimirescu din Oradea conturează patru nimfe, fiecare reprezentând un anotimp, încadrate de simboluri care se regăsesc pe câteva dintre clădirile reprezentative ale orașului.

La înălțimi

În ciuda vremii friguroase, mai mulți orădeni s-au dus la evenimentul organizat pentru inaugurarea coloratei picturi murale, care captează privirile trecătorilor și înfrumusețează zona. În parcarea de pe Tudor Vladimirescu, ei au găsit muzică adusă de un DJ, bere locală adusă de Bers Nova, au putut asista la scurtele discursuri ținute de Roxie Netea, inițiatoarea proiectului, și de Flaviu Roua (alias Jones) din Timișoara, cel care le-a pus în practică, lucrând, după cum a mărturisit chiar el vreme de 17 zile pe temperaturi neprielnice. 

În discursul ei, Roxie Netea le-a adus mulțumiri în special artistului stradal Flaviu Roua și ajutorului său, Răzvan Rujoiu, „pentru eforturile supraomenești de a duce la bun sfârșit muralul Anotimpurile Art Nouveau, la înălțimi foarte mari și temperaturi foarte mici”. Au fost enumerate mulțumiri și pentru Visit Oradea și Primăria Oradea, dat fiind că lucrarea de street art a fost realizată din fonduri publice, prin proiectul de bugetare participativă. 

Nimfa glacială... 

Muralul cuprinde cinci mari „tablouri”, patru dintre ele cu nimfe ce reprezintă primăvara, vara, toamna și iarna, iar al cincilea un design floral. Cum pictura a fost prezentată drept „o odă stiluilui Art Nouveau caracteristic orașului”, fiecare dintre nimfe este încadrată de simboluri care se găsesc pe importante clădiri realizate în stil art nouveau în Oradea: „Primăvara” - Casa Deutsch, „Vara” - Casa Darvas La Roche, „Toamna” - Palatul Vulturul Negru, iar „Iarna” – Palatul Moskovits Miksa. 

De asemenea, expresiile de pe chipurile nimfelor au fost alese astfel încât să redea atmosfera anotimpului pe care-l reprezintă fiecare. De pildă, „Iarna” are o mină glacială, în timp ce „Toamna” pare melancolică. 

„Durata de viață a unei picturi stradale este de circa 5 ani. Credem că va rezista atât, mai ales că este situată pe umbră, iar culorile nu vor fi afectate de soare”, a precizat Roxie Netea pentru BIHOREANUL.

Imaginile trasate pe calcanul clădirii au fost avizate și de Direcția de Cultură, după ce reprezentanții instituției au avut unele observații la variantele inițiale și au cerut modificarea acestora.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!