De săptămâna trecută, câteva sute de orădeni sunt părtaşi la o revoluţie a sistemului local de salubritate. RER Ecologic Service a finalizat o investiţie de peste 140.000 euro de amenajare a zece platforme subterane pentru colectarea deşeurilor.

În fiecare astfel de incintă, containerele au fost îngropate sub pământ, iar la suprafaţă au rămas doar nişte recipiente mai discrete, prin care orădenii aruncă deşeurile. Scutindu-i pe locatari şi trecători deopotrivă de o dublă neplăcere: disconfortul vizual şi cel olfactiv.

Sub pământ

O platformă subterană înseamnă, de fapt, o cuvă betonată în care sunt introduse patru recipiente mari pentru colectarea deşeurilor şi care la suprafaţă au doar nişte containere mici de inox, asemănătoare unor coşuri stradale de gunoi. Prin capacele rotative ale acestora (foto), orădenii pot arunca sacii cu deşeuri, care astfel ajung în containerul mare. Fiecare cuvă e dotată cu un sistem hidraulic ce ridică recipientele la suprafaţă atunci când muncitorii RER Ecologic Service trebuie să le golească.

"Acest sistem subteran are pe de o parte un avantaj de ordin estetic, în sensul că incintele pentru gunoi nu vor mai fi la vedere, iar pe de altă parte îndepărtează mirosul urât, întrucât contanierele subterane sunt închise etanş", explică şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea, Mircea Stejeran.

Printre blocuri

În ultima jumătate de an, RER Ecologic Service a amenajat în Oradea zece platforme subterane, pe amplasamente alese de reprezentanţii Primăriei în cvartale înghesuite, unde amenajarea de incinte la nivelul solului era imposibilă, ţinând cont de distanţele faţă de locuinţe prevăzute de normele de sănătate publică. Astfel, containerele subterane se găsesc pe str. Aleea Călinului nr. 5-7, str. Leonardo da Vinci nr. 24B, str. Leonardo da Vinci nr. 33, str. Leonardo da Vinci nr. 11, Aleea Peneş Curcanul nr. 24 (două incinte), pe Aleea Zidarilor nr. 2, la intersecţia străzilor Xenopol cu Dimitrie Pompeiu, şi Aluminei cu Carpaţi, respectiv cu Sf. Apostol Andrei.

Noua investiţie a devenit funcţională săptămâna trecută, după ce toate containerele au fost  inscripţionate cu însemnele RER, dar şi cu tipul de deşeuri pe care îl "înghit". Din cele patru recipiente îngropate în fiecare incintă, două sunt dedicate fracţiei umede, adică resturilor menajere, iar două fracţiei uscate, adică PET-urilor, hârtiilor, cartoanelor, dozelor de aluminiu şi sticlelor.

Sistem cu upgrade

Toate noile containere au fost date în folosinţa asociaţiilor de proprietari pentru care au fost amenajate, însă RER Ecologic Service deja le îmbunătăţeşte! La una dintre platforme, cea de lângă Biserica Sf. Apostol Andrei, muncitorii firmei Euriteh, care au realizat, la comanda operatorului de salubritate, toate incintele, au montat un sistem electronic de deschidere a capacelor recipientelor de la suprafaţă. Mai precis, orădenii vor putea deschide containerul pentru a arunca deşeurile doar folosind o cartelă magnetică anume concepută.

Această dotare nu era prevăzută în proiectul iniţial, dar conducerea operatorului de salubritate a ales să o aplice pentru a se asigura că în fiecare containere vor arunca deşeurile doar locatarii asociaţiei de care aparţine platforma. Aşa că toate platformele subterane vor fi dotate, rând pe rând, cu acest sistem, iar cei cărora le sunt destinate vor primi cardurile de acces, fără a plăti vreun leu pentru această facilitate, toate cheltuielile fiind suportate de RER. Care, la fel ca toţi orădenii, îşi doreşte ca oraşul să fie curat şi plăcut vederii...


MAI URMEAZĂ

850.000 euro pentru curăţenia oraşului

Amenajarea platformelor subterane pentru colectarea deşeurilor face parte din planul de investiţii asumat de RER Ecologic Service anul trecut, când contractul de delegare a gestionării serviciului public de salubrizare al municipiului a fost prelungit până în 2020.

Pe lângă această inovaţie, operatorul licenţiat şi-a mai asumat securizarea a 530 de incinte metalice de suprafaţă cu sisteme de acces cu cartele magnetice, alimentate cu energie solară. De asemenea, lângă Cimitirul Municipal, RER va amenaja un punct de colectare a deşeurilor rezultate din lucrări de amenajări interioare care nu necesită autorizaţii de construcţie, unde orice orădean va putea să predea gratuit cantităţi mici de moloz. În total, compania va investi în toate aceste îmbunătăţiri uriaşa sumă de 850.000 euro.