"Marea debarasare" e o expresie cu care orădenii s-au obişnuit de trei ani. Pe lângă iniţiativa la nivel naţional, prin care trimestrial au loc colectări ale aşa-numitelor DEEE-uri, adică deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice, la nivel local se organizează lunar astfel de campanii.

Municipalitatea a contractat firma Bene Internaţional pentru a colecta aceste deşeuri. "Sunt 5 containere permanent în Oradea: în parcarea Spitalului Municipal, lângă Maternitate, pe Tudor Vladimirescu, pe Sovata lângă podul de pontoane şi la piaţa Nufărul", spune Matyasi Gyorgyi, reprezentant al firmei.

În prima sâmbătă din fiecare lună, containerele sunt deschise, pentru ca orădenii să se debaraseze de aparatura veche sau nefuncţională. "Se poate lăsa orice obiect care funcţiona cu baterii, acumulatoare sau la curent", precizează Matyasi. Dar orădenii nu trebuie să aştepte ziua specială de colectare, pentru că angajaţii Bene merg gratuit la domiciliu în orice zi a lunii şi la oricine îi sună să le spună că are aparate de care nu mai are nevoie. Firma poate fi contactată la telefoanele 0259.406.276, 0731.372.103 sau 0728.908.081.

Toată aparatura e dusă la un depozit din Tileagd, unde obiectele sunt dezasamblate, separându-se sticla, plasticul, lemnul şi orice poate fi valorificat. "Ne încurcă faptul că orădenii sparg DEEE-urile, ca să fie siguri că nimeni nu le mai foloseşte. Pe lângă că separarea fracţiilor devine mai dificilă, unele componente sunt toxice", spune specialistul.

De la depozitul din Tileagd, materialele selectate sunt preluate de diferite firme, care se ocupă mai departe cu reciclarea lor.

La cea mai recentă colectare, care a avut loc weekend-ul trecut, din judeţ şi Oradea s-a colectat o cantitate de 55.856 kg de deşeuri, potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.