Concesionară a două perimetre de exploatare petrolieră din Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, compania NIS Petrol a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor că vrea să înceapă prospectarea seismică a celor două zone, pentru a depista unde sunt rezerve de hidrocarburi.

"Având în vedere că aceste perimetre nu se suprapun cu arii naturale protejate, APM Bihor a decis clasarea notificării", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Loredana Ţîrţ, purtător de cuvânt al Agenţiei.

Astfel, NIS Petrol este liberă să demareze lucrările de prospecţiuni, care presupun obţinerea de date seismice din subteran, prin vibrare controlată sau prin foraje de mică adâncime. Practic, NIS vrea să afle ce ascunde subsolul din cele două perimetre pe care le-a concesionat de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru a şti unde ar putea demara pe viitor activităţi de explorare-exploatare a hidrocarburilor.

Cele două perimetre concesionate de NIS Petrol se întind pe raza mai multor localităţi bihorene. Mai precis, EX-2 Tria, cu o suprafaţă de 154 de kilometri pătraţi, vizează comunele Biharea, Cetariu şi Paleu, iar EX-3 Băile Felix, cu 133 de kilometri pătraţi, Sântandrei, Nojorid şi Sânicolaul Român.

Tentativă eşuată

Compania sârbească NIS Petrol, subsidiară a gigantului rus Gazprom, a mai încercat să prospecteze perimetrele concesionate în Bihor în toamna anului 2013. A reziliat însă contractul cu firma angajată pentru asta, deoarece Acoustic Geophysical Services n-a reuşit să obţină avizele necesare. La acea vreme, perimetrele se suprapuneau cu unele arii protejate din Bihor. Între timp, NIS a redesenat perimetrele de lucru şi a schimbat şi firma de prospecţiuni, acum lucrând cu Naftagas Oilfield Services.

Controversa cea mai mare în privinţa NIS Petrol în Bihor este legată de hidrocarburile pe care aceasta le caută. În timp ce bihorenii se tem că sârbii patronaţi de ruşi vor să fractureze hidraulic judeţul, în căutare de gaze de şist, NIS Petrol a precizat în mai multe rânduri că este interesată exclusiv de hidrocarburi convenţionale, adică petrol, şi nu de gaze de şist.