Bihorenii nu trebuie să se teamă de ruşii de la NIS Petrol. Este mesajul transmis printre rânduri de directorul NIS Petrol România, Vadim Smirnov (foto), joi, printr-un scurt comunicat de presă, compania, subsidiară a gigantului rus Gazprom, care a concesionat două perimetre petroliere în Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix.

Precizând din capul locului că NIS Petrol îşi va continua dezvoltarea în România şi că îşi doreşte să-şi consolideze poziţia în regiune în domeniul petrolier, Smirnov transmite că operaţiunile întreprinse respectă cerinţele de mediu şi de siguranţă a populaţiei.

"Compania se axează pe explorarea, dezvoltarea şi producţia convenţională de petrol, acesta fiind şi scopul prezenţei noastre pe piaţa din România. Sporirea capacităţii de producţiei în urma unor investiţii semnificative în modernizarea rafinăriei de la Pancevo reprezintă motivul principal pentru interesul nostru în perimetrele petroliere din vestul ţării, aflate în proximitatea graniţei cu Serbia", spune şeful NIS Petrol, încercând astfel să explice ce caută NIS în Bihor şi să detroneze crezul ecologiştilor care spun că ruşii au venit pentru exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, adică gaze de şist.

De altfel, la fiecare apariţie publică în Bihor, Smirnov a precizat că firma pe care o conduce nu este interesată şi nici nu deţine tehnologia necesară explorării şi exploatării gazelor de şist.

În final, acesta garantează că NIS Petrol "depune toate eforturile pentru a informa corect autorităţile locale şi populaţia că activităţile de prospectare 3D ce urmează a fi efectuate în perimetrele EX2 -Tria şi EX-3 Băile Felix nu se vor efectua în apropierea staţiunilor balneare, dar nici în ariile protejate Natura 2000 sau în proximitatea Zonei Metropolitane Oradea".

În prezent, NIS Petrol aşteaptă avizele necesare din partea Consiliului Judeţean Bihor pentru a face prospecţiunile seismice, operaţiuni care presupun identificarea zăcămintelor de resurse naturale.

Deşi nu precizează vădit acest lucru, prin delimitarea de arii protejate, Băile Felix şi 1 Mai, respectiv ZMO, Smirnov face referire la solicitarea pe care primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi cel din Sînmartin, Lucian Popuş, au făcut-o Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Edilii au cerut excluderea celor două unităţi administrativ-teritoriale din raza perimetrelor, invocând pericolul pe care o exploatare petrolieră l-ar avea asupra resursei de apă geotermală din zonă.

Preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, a respins însă această cerere, pe motiv că este tardivă, dat fiind că acordurile petroliere au fost deja aprobate prin Hotărâre de Guvern.

"NIS Petrol va lucra în strânsă legătură cu autorităţile competente pentru a identifica perimetrele de exploatare a apelor geotermale din judeţul Bihor", mai spune Smirnov, lăsând astfel să se înţeleagă că orice foraj pentru petrol ori gaze va ocoli "pungile" de apă geotermală.