Pentru al şaselea an la rând, Universitatea din Oradea celebrează Noaptea Cercetătorilor Europeni. Pe 27 septembrie, curioşii sunt invitaţi la experimente inedite, prezentări interactive, activităţi educative pentru copii, concursuri şi multe alte activităţi care vor îmbina ştiinţa cu învăţarea şi promovarea ştiinţelor ca o direcţie de urmat pentru noile generaţii.

"Evenimentul este destinat simultan copiilor şi adulţilor pasionaţi de ştiinţă, care nu vor să rateze momentele în care cercetătorii vin să prezinte publicului cele mai noi descoperiri din laboratoare, invenţii şi proiecte din astronomie, biologie, chimie, inginerie sau antropologie. Vor avea loc demonstraţii spectaculoase şi concursuri cu premii pentru a recompensa creativitatea vizitatorilor", se arată într-un comunicat transmis de Universitate.

Activităţile se vor ţine la Sala Polivalentă a Universităţii, între orele 17 şi 22, dar programul detaliat urmează să fie făcut public. 

Ştiinţa, lângă oameni

Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanţate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare şi Inovare H2020, acţiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA) şi îşi propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

În acest an, manifestarea se va ţine în peste 20 de oraşe din România şi aproximativ 350 de oraşe din Europa.

Prima ediţie a avut loc în anul 2005, iar de atunci şi până în prezent evenimentul a atras peste 1,1 milioane de vizitatori la nivelul UE. Noaptea Cercetătorilor oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor inedite. La Universitatea din Oradea evenimentul este organizat începând cu anul 2013.