Pentru al cincilea an la rând, Universitatea din Oradea a găzduit, vineri, "Noaptea cercetătorilor", un eveniment dedicat rezultatelor obţinute de oamenii de ştiinţă.

Încă de la debutul evenimentului, de la ora 17, a fost forfotă în sala de sport a Universităţii. În primele două ore, sute de persoane, îndeosebi copii sau adolescenţi, au "cercetat" standurile.

Ca în fiecare an, ei au găsit aici felurite aparate folosite în laboratoarele facultăţilor orădene, dar şi roboţi creaţi de studenţi. Priză mare la public au avut un robot care dansează şi imită mişcări şi o cutie în care se creează o iluzie optică, mai precis aparenţa că picuri de apă... urcă.

De asemenea, la standul Facultăţii de Ştiinţe, curioşii au putut participa la o lecţie interesantă, aflând cum studenţii şi profesorii de la Biologie clonează plante. Dovadă au stat chiar eprubetele cu mini-cactuşi, orhidee sau chiar o miniatură a Sequoia gigantea, uriaşul arbore care se găseşte şi în curtea Şcolii Dacia, și care, la Noaptea cercetătorilor, a putut fi ţinut în palmă!

Ediţia din acest an a evenimentului a consemnat şi o premieră: numărul standurilor invitaţilor Universităţii a fost egal cu cel al universitarilor. Mai precis, din 28 de standuri, jumătate au fost ale unor elevi sau companii din parcul industrial. De exemplu, un grup de elevi de la Liceul Constantin Şerban din Aleşd şi-au prezentat o cercetare făcută în satele de pe Valea Crişului Repede, care arată ce tradiţii şi ce meşteşuguri sunt specifice locului.

De asemenea, au fost prezente mai multe echipe de elevi care au câştigat finanţări pentru proiecte de cercetare din Fondul Ştiinţescu al Fundaţiei Comunitare. Astfel, de la elevii Colegiului Iosif Vulcan, curioşii au aflat că energia electrică poate fi produsă chiar şi din lămâi!

A fost coadă şi la standul echipei "Modus vivendi" de la Colegiul Mihai Eminescu. Deşi robotica nu este o disciplină pe care să o înveţe la şcoală, din pasiune, 11 elevi ai acestei şcoli au creat un robot capabil să execute diferite comenzi. "Suntem înscrişi într-un concurs internaţional de robotică, First Tech Challenge, care se organizează anual şi de fiecare dată robotul trebuie să facă ceva nou", a explicat Tamás Borza, unul dintre membrii grupului. De pildă, la ediţia de anul trecut a concursului, robotul elevilor orădeni a trebuit să mute nişte cuburi, după ce, fireşte, a dovedit că este capabil să identifice cuburile cu pricina şi locul în care trebuie să le ducă.

Noaptea Cercetătorilor este sărbătorită în fiecare an în circa 300 de oraşe europene, iar în România este organizată în 20 de oraşe.