Pentru al doilea an consecutiv, Universitatea din Oradea s-a înscris în rândul instituţiilor româneşti care marchează Noaptea Cercetătorilor, menită să le arate oamenilor de rând cu ce se ocupă oamenii de ştiinţă ai oraşului, dar nu numai.
În Sala Polivalentă a Universităţii s-au înşirat 29 de standuri, majoritatea ale facultăţilor orădene, dar şi ale altor instituţii, chiar şi din afara Bihorului. Fiecare stand a fost vizitat pe rând de sutele de participanţi ai evenimentului, în mare parte elevi orădeni, veniţi în grupuri organizate, cu profesori sau părinţi.
Cei mai mulţi curioşi au atras facultăţile tehnice, care au "momit" copiii cu roboţi sau maşinării de tot felul. De pildă, la standul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei vizitatorii au putut testa un vehicul electric şi o maşinuţă care funcţionează graţie unui panou solar. Interesanţi pentru vizitatori au fost şi roboţii prezentaţi de Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, care pot fi comandaţi chiar şi cu un smartphone. Această facultate i-a invitat pe doritori şi într-o vizită în laboratorul inteligent, unde, printre altele, lumina şi clima se reglează automat, în funcţie de necesităţi.
Universitarii de la Textile au prezentat articole vestimentare cu modele folclorice româneşti, cu accesorii realizate din deşeuri din piele, cei de la Biologie un laborator mobil pentru evaluarea calităţii apelor, iar cei de la Fizică diferite aparate medicale. De asemenea, profesorii şi studenţii de la Ştiinţe Socio-Umane au făcut un studiu printre vizitatori, aflându-le orientarea politică în funcţie de răspunsurile date la mai multe întrebări.
Instituţii din afara Universităţii prezente la eveniment au fost OTL, societate ai cărei angajaţi i-au lăsat pe curioşi să-şi măsoare decibelii atunci când urlă, Muzeul Ţării Crişurilor, care a prezentat rezultatele cercetărilor arheologice, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, SMURD şi Serviciul Salvamont. În timp ce criminalistul Florin Lăzău i-a ţinut gură cască în jurul său pe copiii dornici să vadă cum se conturează portretul unui infractor, medicii şi salvatorii montani au făcut demonstraţii ale tehnicilor de salvare.
O noutate a acestei ediţii a fost prezenţa standurilor unor companii private din Oradea, care au prezentat noutăţile din aparatura electronică ori modalităţi de recondiţionare a obiectelor vechi.
În plus, vizitatorii au putut lua parte la felurite activităţi: jocuri interactive, concursuri, un tur de vizitare a campusului şi chiar o tombolă cu premii.