În cadrul celei de-a 19-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, bihorenii sunt invitaţi, sâmbătă seară, să facă un circuit al muzeelor orădene. Noaptea Muzeelor este o manifestare care la Oradea se petrece pentru a 11-a ediţie.
„Noaptea Muzeelor este un eveniment important, de amploare, despre care deja am înţeles că se vorbeşte în oraş. Va fi şi un autobuz special, pus la dispoziţie de OTL, care va circula între muzee”, a declarat Aurel Chiriac, directorul MŢC, miercuri, la deschiderea oficială a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor.
Astfel, sâmbătă, între orele 19 şi 1, doritorii vor putea intra gratuit în muzeele memoriale “Iosif Vulcan”, “Aurel Lazăr” şi “Ady Endre”, în Muzeul Ţării Crişurilor şi în Muzeul Militar „Regele Ferdinand”. În premieră, însă, ei vor avea acces şi în muzeele episcopiilor orădene, mai precis în cel al Episcopiei Ortodoxe (str. Roman Ciorogariu nr. 3), Greco-Catolice (str. Iuliu Maniu nr. 1), Romano-Catolice (str. Şirul Canonicilor nr. 2/A) şi Reformate (Piaţa Libertăţii nr. 40).
La Palatul Baroc, încă sediul Muzeul Ţării Crişurilor, punctul forte va fi, fără doar şi poate, expoziţia „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”, cu veşminte de valoare artistică şi istorică deosebită. Nici valoarea materială a expoziţiei nu este de lepădat, cele 70 de piese vestimentare fiind asigurate la suma de 1,2 milioane euro. Expoziţia include tunica de maior de lăncieri care i-a aparţinut lui Alexandru Ioan Cuza, costumele de diplomaţi purtate de Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu, un frac şi o uniformă de diplomat ce i-au aparţinut lui Nicolae Titulescu, precum şi roba şi toca de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oxford ale istoricului Nicolae Iorga.
În aceeaşi noapte, la Palatul Baroc va mai fi prezentată o expoziţie de icoane, ouă încondeiate şi tehnică agricolă a Secţiei de Etnografie, în timp ce la Muzeul Memorial Aurel Lazăr va putea fi vizitată expoziţia "Secessionul din Oradea", iar Muzeul Iosif Vulcan va găzdui "Seara Revistei Familia".
Iubitorii de muzică vor putea şi să-i asculte pe soţii Andrada şi Tudor Ciupeiu, cu „Anotimpurile” lui Vivaldi. Concertul se va ţine la etajul 1 al Palatului Baroc, iar accesul se va face pe baza unor bilete înmânate gratuit la intrare.
Zilele Muzeului Ţării Crişurilor mai includ o seartă de gală cu spectacolul de teatru „Iubire”, versiune scenică de Ioan Ieremia, ce va avea loc pe 18 mai, la sala Teatrului Arcadia.