Muzeul Învăţătorului din Băiţa s-a bucurat, sâmbătă seară, de un număr mare de vizitatori care i-au trecut pragul în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, marcat la nivel naţional pentru al doilea an consecutiv. Cu acest prilej a fost lansat site-ul povesteabaiteibh.ro, dar şi filmul documentar "Povestea Băiţei".

Muzeul Învăţătorului din Băiţa (jud. Bihor) a luat fiinţă în anul 2021, la iniţiativa Asociaţiei "înv. Bortoş Costea Maria". Muzeul funcţionează în clădirea vechii Şcoli Primare din Băiţa, imobil ridicat în anul 1890. Sâmbătă seara muzeul şi-a deschis porţile pentru zeci de vizitatori sosiţi chiar de la Oradea şi localităţile învecinate.

Aceştia au luat parte la un tur ghidat organizat de Nicolae Bortoş, preşedintele Asociaţiei care administrează spaţiul muzeal. Cu acest prilej, vizitatorii au putut admira patrimoniul generos care este adăpostit de acest muzeu: de la uniformă şcolară, tăbliţă de scris veche de peste 100 de ani, bănci, clopoţel, instrumente de scris, manuale şcolare, alfabetar, socotitoare, ierbare, planşe şcolare, jocuri etc. 

Totodată, în cadrul evenimentului de sâmbăta seara a fost lansat site-ul povesteabaiteibh.ro, dar şi filmul documentar "Povestea Băiţei" disponibil pe YouTube (video jos).

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Nicolae Bortoş care a subliniat importanţa istorică a vechiului orăşel montan Băiţa, încă din cele mai vechi timpuri.

"Băiţa înseamnă şi altceva decât uraniu. Acest episod a fost unul de scurtă durată în istoria milenară a ceea a însemnat de fapt comunitatea din Băiţa", a precizat Nicolae Bortoş. Acesta i-a invitat pe cei interesaţi să acceseze site-ul care vine să împărtăşească miraculoasa existenţă a acestui orăşel montan din vechiul Imperiu Habsburgic. Istoria acestor locuri a fost şi este înnobilată de prezenţa simbolică a împărătesei Maria Tereza, sub ale cărei auspicii s-a dezvoltat mica aşezare montană cu pământuri aurifere - şi nu doar aurifere.

În cadrul manifestării a vorbit şi conf. univ. dr. Ramona Novicov, de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, care a fost consultată în ceea ce priveşte realizarea documentarului video "Povestea Băiţei”.

"Pentru mine este uimitor că în ultima vreme lucrurile frumoase se împlinesc. Am văzut foarte multe iniţiative de recâştigare a memoriei. Dorinţa de a omagia locul în care te-ai născut şi părinţii care te-au modelat este mai mult decât admirabilă. Împreună cu cei din comunitatea din Băiţa, acest efort a reînviat o lume care nu aş fi crezut că mai există, o lume plină de eleganţă, de respect pentru multiculturalitate", a precizat Ramona Novicov.

Istoricul Cristina Liana Puşcaş, preşedinta Asociaţiei Cei 40 de Mucenici, a mulţumit întregii comunităţi băiţene pentru implicarea în realizarea celor două proiecte, site-ul şi documentarul video, proiecte care nu s-ar fi putut realiza fără contribuţia oamenilor din Băiţa, care au transmis informaţii, fotografii, dar şi poveştile ştiute de la strămoşii lor.

Documentarul video a fost realizat în cadrul unui parteneriat între Asociaţia Cei 40 de Mucenici şi Asociaţia "înv. Bortoş Costea Maria" şi i-a avut consultanţi pe: dr. Ramona Novicov, critic de artă, conf. univ. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură; dr. Cristina Liana Puşcaş, istoric; respectiv pe Nicolae Bortoş, preşedintele Asociaţiei "înv. Bortoş Costea Maria".

Cristina Puşcaş,
istoric şi muzeograf

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!