Oradea parcă a fost mai vie ca niciodată sâmbătă seară. Cel puţin în jurul muzeelor orădene, în zona cărora roiau mii de oameni. Recent deschis pentru public, noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, din clădirea fostei Garnizoane, a fost asaltat de curioşi cu ocazia Nopţii Muzeelor.

În jurul orei 22, în clădirea de pe strada Armatei Române nr. 1 era forfotă în toată regula. Atraşi de proiecţiile cu imagini despre cum va arăta Muzeul Ţării Crişurilor când investiţia va fi gata, dar şi de fântâna arteziană pornită şi iluminată frumos, orădenii s-au apropiat ca de un magnet.

"E foarte frumos, păcat că nu au deschis mai multe săli", a spus o orădeancă, în vreme ce un tânăr s-a arătat nu foarte impresionat. "E amenajat ultramodern, ceea ce e foarte bine, dar parcă lipseşte ceva autentic", a spus acesta. Încântaţi au părut - din nou - copiii, fascinaţi de luminile din spoturi, dar şi de imensitatea sălii ce găzduieşte expoziţia de covoare.

Şi în vecini, la Muzeul Militar, atmosfera a fost destinsă. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de elevi îmbrăcaţi în haine de soldat, care au încercat să impresioneze prin seriozitatea lor. Sunt cu toţii membri ai Detaşamentului de elevi voluntari, ce funcţionează pe lângă Garnizoana Oradea, şi au explicat istoria de pe pereţi oricui întreba. Implicaţi, simpatici şi săritori, elevii i-au învăţat pe curioşi inclusiv cum să tragă cu diverse tipuri de arme din muzeu.

Un alt punct de atracţie pentru orădeni a fost sinagoga Sion, din strada Independenţei, Până la ora 22, aproape 1.200 de oameni trecuseră pragul edificiului. Special în această noapte, şi cu sprijinul Comunităţii Evreieşti, cei prezenţia au putut asista la un concert inedit susţinut de formaţia Klezmer "Mazel Tov" din Cluj-Napoca. Sinagoga a răsunat de acordurile grupului, iar până şi copiii i-a ascultat smirnă.

Tot sâmbătă seară, orădenii au putut vizita şi sediul vechi al Muzeului, din Palatul Baroc, muzeele memoriale "Iosif Vulcan" şi "Aurel Lazăr", Muzeul "Ady Endre", Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Casa Darvas - La Roche, Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea, Catedrala romano-catolică, Catedrala greco-catolică "Sf. Nicolae", Centrul bisericesc expoziţional "Lorántffy Zsuzsana" şi Turnul Primăriei.

Noaptea Muzeelor a făcut parte din suita de evenimente pregătite de Muzeul Ţării Crişurilor în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, iar după unele estimări, evenimentul a atras peste 10.000 de persoane.

Ediţia de anul acesta se va încheia duminică, 21 mai, cu un concert programat la ora 18.30 la noul sediu al instituţiei, cu "Anotimpurile" lui Vivaldi interpretate de Camerata Mille Fiori, ansamblu format din tineri interpreţi ai Facultăţii de Artă. Locurile sunt limitate, intrându-se numai pe bază de invitaţii.