La fel cum se întâmplă în fiecare an în această perioadă, Penitenciarul Oradea își deschide porţile pentru vizitatori, miercuri fiind ziua dedicată reprezentanţilor mass-media, care au putut vedea condiţiile în care trăiesc sute de deţinuţi, în centrul oraşului. Unii dintre ei, majoritatea condamnaţi pentru omor, au povestit jurnaliştilor cum e să fie închişi, dar şi cum şi-au descoperit în detenţie anumite pasiuni precum şahul.

Cu arme improvizate

Turul dedicat jurnaliştilor a început la ora 9, aceştia fiind însoţiţi pe toată perioada de mai mulţi angajaţi ai închisorii, în frunte cu purtătoarea de cuvânt, comisarul de poliţie penitenciară Adina Bîrda.

Înainte de a intra în secţii, jurnaliştilor li s-au prezentat mai multe echipamente folosite de angajaţi, precum obiecte de imobilizare şi armament, dar şi lucruri pe care puşcăriaşii le-au ascuns în celule şi care au fost descoperite în ultimul an de gardieni - printre acestea, arme albe improvizate din linguri ori şuruburi, un aparat de tatuaj cu mai multe fire și baterii, și chiar telefoane de numai câţiva centimetri.

Clădirea din centrul Oradiei găzduieşte deţinuţi din Bihor şi din alte judeţe ale ţării în arest preventiv sau carantină (adică în primele 21 de zile de la condamnarea definitivă), în regim deschis, pe o perioadă scurtă, în regim semi-deschis, închis şi de maximă siguranţă. Aceste regimuri sunt stabilite în funcţie de gravitatea infracţiunilor.

Miercuri, numărul total al deţinuţilor a fost de 622, el variind în fiecare zi în funcţie de eliberări, transferuri către alte penitenciare, procese sau arestări preventive. Capacitatea legală (cea care ar asigura 4 mp fiecărui deţinut în cameră) este de 440 de locuri, astfel că gradul de ocupare al închisorii este de 141%.

Prizonieri pe viaţă

Prima oprire a fost într-o secţie de maximă siguranţă, cu 29 de bărbaţi care au săvârşit fapte grave, precum omor, şi sunt închişi pe o perioadă ce variază de la 13 ani până la detenţia pe viaţă.

Într-una din acele celule îşi petrece timpul Marin (foto), un bărbat în vârstă de 48 de ani din Satu Mare, condamnat pentru omor, după ce a ucis două femei. "Am primit o detenţie pe viaţă. Greşeala se plăteşte. La toţi ne pare rău când ajungem aici. Mie îmi pare rău şi azi", a povestit acesta.

Camerele, în care pot sta de la doi până la 16 deţinuţi, sunt dotate cu maşini de spălat şi televizoare. În secţii şi în unele camere sunt şi telefoane fixe, acestea putând fi folosite de deţinuţi în funcţie de regimul de detenţie.

În interiorul închisorii funcţionează şi un magazin, un cabinet medical, o bibliotecă (foto), o cameră transformată în capelă și o sală de sport.

Cea din urmă este dotată cu scripeţi, greutăţi ori jocuri. Între puşcăriaşii aflaţi acolo miercuri s-a aflat şi Sebastian (foto jos), un tânăr din Bihor condamnat pe viaţă în Germania, unde în 2012 a tâlhărit şi ucis un bărbat și care şi-a descoperit pasiunea pentru şah în închisoare.

Anul trecut, chiar a fost selecţionat de Federaţia Română de Şah pentru a face parte din lotul României care a participat la Campionatul Intercontinental dedicat deţinuţilor.

"Am început din plictiseală acum 4 ani. La început n-am înţeles nimic. Am participat apoi la două competiţii interpenitenciare în ţară, unde am luat locul I, iar apoi la campionat. Acolo a fost mai complicat, a fost online, au fost echipe şi din Congo, din Grecia, iar adversarii duri au fost din India şi Kazahstan... Am câştigat câteva meciuri. Acum aştept să vină unul care să mă bată la şah aici (în penitenciarul orădean - n.r.)", a povestit bihoreanul.

Cu ochelari VR

O parte dintre prizonieri îşi ocupă timpul muncind în interiorul închisorii, inclusiv la un punct de lucru deschis de firma Valtryp, care produce volane îmbrăcate în lemn şi piele pentru producători precum Volvo, Jaguar ori Toyota.

"Aici, la atelier, trece mai uşor timpul. Lucrez câte 8 ore pe zi, de luni până vineri. De la 6.30 la 14.30. Aşa nu mai stau să mă gândesc prea mult la viaţa mea, mai am 3 ani până ies", a relatat Petru, un bărbat de 31 de ani din Cluj, fost sportiv de MMA, închis pentru tentativă de omor.

Într-o altă parte, în zona de activităţi, alţi deţinuţi participă la ateliere menite să-i pregătească pentru momentul în care vor deveni liberi. Recent, 20 dintre ei, care urmează să fie eliberaţi în decurs de 12 luni, au fost incluşi într-un program finanţat prin Erasmus +, în care Penitenciarul Oradea este partener asociat cu Departamentul de Psihologie al Universităţii din Oradea.

Mai precis, aceştia folosesc cu ajutorul psihologilor şi universitarilor ochelari VR care, prin diferite aplicaţii şi jocuri, simulează un interviu de agajare, interacţiunea cu alţi angajaţi sau posibile dispute care ar putea apărea la un loc de muncă.

"Pentru mine este fascinant. N-am mai încercat niciodată aşa ceva şi pot să spun că mi-a schimbat viaţa. Asta mă ajută să mă pregătesc pentru reintegrarea în societate. Jocul meu preferat e când trebuie să ajut un agent să ude florile, iar la final îmi mulţumeşte", a povestit Sándor, un bihorean de 34 de ani, condamnat pentru furt calificat, care va ieşi în luna octombrie din închisoare.

În aşteptarea eliberării

Vizita s-a încheiat într-o sală unde, în timpul anului şcolar, se desfăşoară cursuri pentru deţinuţii înscrişi în sistemul şcolar sau diferite ateliere, inclusiv de pictură. Acolo, o trupă formată din doi deţinuţi a susţinut un mic moment muzical pentru oaspeţi. 

Aceştia au ales piese cu mesaje de dragoste, precum "Noaptea ne fură iubiri" (Theo Rose şi Andrei Ursu).

Interpretul a fost David, un tânăr de 24 de ani care şi anul trecut a cântat la Ziua Porţilor Deschise şi care, la fel ca atunci, abia aşteaptă momentul eliberării, încercând zi de zi să uite fapta săvârșită. Mai are 3 ani până atunci.

Joi se vor organiza alte vizite pentru reprezentaţi ai societăţii civile, care vor intra în penitenciar în ture, de la orele 9, 10, 11 şi 12. Accesul acestora va fi permis doar dacă doritorii au făcut o programare online în prealabil.

Grupurile vor fi formate din maximum 20 de persoane.

Cei care vor vizita unitatea de detenţie trebuie să aibă la ei un act de identitate, să poarte ţinute decente, să treacă de control şi să predea, pe durata turului, telefonul şi smartwatch-ul. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!