Comunitatea Evreilor din Oradea a anunțat programul pentru ediția din acest an a Nopții Sinagogilor Deschise. Astfel, sâmbătă seara, la Sinagoga Mare de rit ortodox, oaspeții vor putea asista la ceremonia religioasă de Havdala - care marchează sfârșitul simbolic al Sabatului și începutul unei noi săptămâni -, asculta sonete și un recital de muzică evreiască.

„Iată că și în acest an, în seara zilei de 19 octombrie 2024, deschidem porțile sinagogilor pentru a împărtăși bogată noastră cultură și tradițiile evreiești, fapt ce dovedește că suntem o comunitate deschisă și primitoare. Evenimentul își propune să creeze punți de cunoaștere, să celebreze diversitatea culturală și să contribuie la o mai bună înțelegere a culturii și istoriei poporului evreu, dar și la îmbogățirea vieții culturale a orașului”, au anunțat miercuri reprezentanții Comunității Evreiești din Oradea.

Intrarea este liberă. Programul la Sinagoga Ortodoxă din str. Mihai Viteazul nr. 4 este următorul: 

Ora 20:00 – Havdala
Ora 20:30 – Prelegere „Tradiții și obiceiuri evreiești”
Ora 21:00 – Sonete muzicale evreiești cu Alexandrina Chelu Schorr și Florian Chelu Madeva
Ora 22:00 – Recital de muzică evreiască - formația Hakeshet Klezmer Band

Pe de altă parte, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) se alătură comunităților evreiești din țară și organizează, la rându-i, Noaptea Sinagogilor Deschise.

Astfel, pe 19 octombrie, Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein vor putea fi vizitate gratuit între orele 14:00-22:00.

De asemenea, se vor organiza și diferite activități dedicate vizitatorilor, după următorul program:

Ora 16:00 - Turul 1 – focus pe Palatul Ullmann. Pornire de la și sosire la Sinagoga Neologă Sion

Ora 18:00 - „Mica enciclopedie iudaică” – vernisajul expoziției interactive la Si-nagoga Neologă Sion

Ora 18:30 - „Cimitirele evreiești din Oradea în context european” – prelegere susținută de Cecília Hausmann  

19:30 - Turul sinagogilor orădene 2 – focus pe Sinagoga Mare Ortodoxă. Pornire de la Sinagoga Neologă Sion, sosire la Sinagoga Aachvas Rein 

20:30 - Moment muzical susținut de studenții catedrei de flaut a Departamentului de Muzică din cadrul Facultății de Arte, Universitatea din Oradea, clasa conf. univ. dr. Ariadna Zenaida Mircescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!