Parcarea Bibliotecii Judeţene s-a dovedit prea mică sâmbătă seară, când instituţia şi-a ţinut porţile deschise până târziu în noapte cu ocazia Nocturnei Bibliotecilor, o campanie naţională în cadrul căreia bibliotecile organizează diferite acţiuni pe timp de noapte.

Sute de orădeni au vizitat biblioteca, participând la activităţile organizate. Astfel, curioşii au putut vedea o interesantă expoziţie de fotografie, "Our country", imaginile fiind realizate de fotograful Alex Levac, unul din cei mai cunoscuţi artişti fotografi ai Israelului. De asemenea, au fost prezentate publicului mai multe hărţi vechi şi au fost proiectate diferite filme documentare.

Cea mai mare înghesuială a fost în zona dedicată copiilor, unde aceştia au putut participa la un atelier de origami şi la demonstraţia de zumba, o combinaţie de fitness şi dans. În timp ce unii adulţi s-au mulţumit să privească ori cel mult să filmeze exerciţiul de zumba, alţii s-au încumetat să încerce mişcările.

Totodată, în fiecare secţie de carte deschisă publicului vizitatorii au răsfoit volumele de pe rafturi, chit că nu au putut şi să împrumute cărţi. Au profitat, însă, de faptul că au putut să-şi facă gratuit abonamente ori să-şi revizeze permisul de bibliotecă.

La Biblioteca Universităţii din Oradea n-a fost la fel de multă lume, cu toate că instituţia se află fix lângă căminele studenţeşti. Aici, cele câteva zeci de persoane prezente au putut afla de la profesorul universitar Sever Dumitraşcu despre istoria Oradiei, iar de la studentul Marius Deaconu despre istoria astronomiei orădene.

Cei care au trecut pe aici au stat de vorbă cu directorul artistic al Teatrului Regina Maria, Victoria Balint, care cu acest prilej a anunţat că actorii orădeni vor juca piese de teatru şi în Biblioteca universitară, dar şi cu celebrul actor Richard Balint. Într-o discuţie liberă, acesta a împărtăşit ce alte pasiuni are, şi anume muzica şi fotografia, şi a mărturisit că s-a simţit uşurat când a aflat că nu a trecut castingul pentru rolul principal în telenovela "Narcisa sălbatică".

Nocturna Bibliotecilor este o iniţiativă a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, menită să atragă lumea spre aceste instituţii, dar şi să arate că bibliotecile satisfac acum mai multe nevoi decât cea tradiţională de împrumut de carte.