Pesta porcină africană (PPA) continuă să provoace pagube în Bihor. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că, în urma analizelor făcute în perioada 6 aprilie – 6 mai, a confirmat opt noi focare la porcii domestici, în localităţile Săcueni, Sânicolaul de Munte (sat care aparţine de Săcueni), Valea lui Mihai, Dumbrăviţa (comuna Holod), Diosig, Sărand (comuna Copăcel), Mierlău (comuna Hidişelul de Sus) şi Rontău (comuna Sânmartin).
„Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, se arată în comunicatul instituţiei.
Măsurile au presupus şi sacrificarea animalelor, urmând ca proprietarii lor să fie despăgubiţi.
Vestea bună pe care a dat-o DSVSA este că, în aceeaşi perioadă, au fost stinse 18 focare de PPA, fiind ridicate restricțiile sanitar-veterinare stabilite pentru localitățile Marghita, Cheț, Izvoarele (comuna Viișoara), Petreu (comuna Abrămuț), Șimian, Sălacea, Buduslău, Vadu Crișului, Birtin, Galoșpetreu, Adoni (comuna Tarcea), Curtuișeni și Butani (comuna Măgești). În prezent, în Bihor sunt active 22 de focare de la porcii domestici.
În ceea ce priveşte evoluţia pestei la porcii mistreţi, în ultima lună au fost diagnosticate 17 cazuri noi în fondurile de vânătoare FV66 Biharea și FV10 Pădurea Mare, în care au mai fost în trecut animale bolnave, aşa că numărul fondurilor afectate stagnează la 18.
„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, a mai transmis DSVSA Bihor.