Ministerul Mediului a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că îmbunătăţeşte reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului cu 60 de staţii noi.

Dintre acestea, una va fi amplasată în Bihor, în comuna Sânmartin. Astfel, numărul total al staţiilor din Bihor va creşte la patru, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor administrând trei staţii în Oradea (una pe Bulevardul Dacia, una în Episcopia şi alta în Nufărul), respectiv una în comuna Ţeţchea.

Staţia cea nouă va măsura calitatea aerului non-stop, aşa cum fac şi cele deja existente în Bihor. Echipamente similare vor fi montate în Curtea de Argeş, Oneşti, Codlea, Chiajna, Mangalia, Sf. Gheorghe (Covasna), Miercurea Ciuc, Slatina, Câmpina, com. Chinţeni (Cluj), Bacău, Bragadiru, Tecuci, Dr. Turnu Severin, Tulcea, Focşani, Alba Iulia, Oneşti, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Târgovişte, Târgu Jiu, Sibiu, Albiţa (Vaslui), jud. Prahova.

Ministerul Mediului a mai anunţat că aproape jumătate din cele 60 de staţii noi, mai precis 27, vor fi montate în Bucureşti. Totodată, în Braşov, Iaşi, Cluj Napoca şi Craiova vor fi montate patru staţii care măsoară concentraţiile de particule în suspensie PM 10 şi PM 2,5.

"Este cea mai mare investiţie în monitorizarea calităţii aerului din ultimii 10 ani, de când Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului a fost pusă în funcţiune. Vom fi prima autoritate de mediu din Europa care va avea, inclusiv, o reţea de senzori de măsurare a calităţii aerului în administrarea sa. Până la finalul anului, cea mai mare parte din investiţie va ajunge deja în teren", a declarat ministrul Costel Alexe, citat în comunicat.

Investiţia Ministerului Mediului se ridică la 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (10,5 mil lei) şi 1 milion de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (5 mil lei).

"Până la finalul acestei săptămâni lansăm licitaţia pentru extinderea Reţelei de Monitorizare a Calităţii Aerului de la 148 de staţii, cât sunt în prezent la nivel naţional, la 208 puncte de măsurare a calităţii aerului, peste tot în ţară. Vrem ca prin extinderea cu 60 de noi puncte de măsurare să sprijinim şi mai mult autorităţile locale cu date despre aerul din oraşele României, astfel încât acestea să găsească măsuri potrivite şi eficiente pentru a asigura un aer cât mai bun pentru populaţia ţării", a precizat Alexe.

Ministrul a mai spus că românii vor avea acces la o aplicaţie mobilă de informare asupra calităţii aerului, care va identifica locul unde se află utilizatorul şi îi va oferi toate datele despre aerul pe care îl respiră.