Noi dezvăluiri cutremurătoare, legate de tragedia din Club Colectiv. O parte dintre răniţii care au ajuns în Spitalul de Arsuri au fost ucişi de infecţii intraspitaliceşti!

Dezvăluirile au fost făcute de jurnalistul Cătălin Tolontan, care a redat pe site-ul său declaraţile unor medici care au spus că unii dintre răniţi au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti.

"Mulţi dintre răniţi au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arşi, majoritatea au murit cu infecţie cu diverşi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arşi, dar ştiu de la colegi de la alte spitale că situaţia este asemănătoare", arată medicul citat de Tolontan, care susţine că în "lumea civilizată" acest gen de decese nu se petrec. "Oamenii mor pentru că aceşti germeni intraspitaliceşti sînt foarte agresivi şi rezistenţi", "La noi, toţi bolnavii sînt spălaţi într-o singură cadă" şi "am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezenţa a patru, cinci bacterii", sunt câteva dintre dezvăluirile site-ului tolo.ro.

În cursul zilei de joi, situaţia a fost recunoscută public inclusiv purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Adrian Stănculea, care a precizat că aceste probleme sunt raportate lunar superiorilor din Ministerul Sănătăţii. Soluţia ca aceste cazuri să nu se mai repete ar fi o clădire nouă pentru spital, spun doctorii.

Singura unitate specială de arşi care ar îndeplini aceste condiţii, cea de la spitalul Floreasca, a fost inaugurată anul acesta, dar nu a fost deschisă, menţionează Digi24.ro, care aprofundează de asemenea subiectul. În spitalele româneşti nu există camere sterilizate în care fiecare pacient să fie tratat corespunzător! 

"Am avut 26 de bolnavi internaţi în spital, din care au decedat şase iar care au decedat aproape sigur din cauza infecţiilor sunt trei bolnavi", a spus medicul Adrian Stănculea, citat de Digi24.ro.

Întrebat dacă oamenii ar fi putut fi salvaţi, dacă ar fi fost transferaţi în străinătate, medicul a spus: "Nu, sunt nişte supoziţii. Au decedat şi în străinătate. Posibil da, dar mulţi bolnavi au plecat cu culturi sterile de aici, dar e drept că unele din culturile luate înainte de a pleca arată că acolo exista un grad de contaminare".

La rândul său, directorul medical al spitalului, Cristian Niţescu, a spus că spitalul are nevoie de o clădire nouă. În opinia medicilor, acest lucru ar reduce infecţiile intraspitaliceşti şi ar permite construcţia unor saloane sterile, în care să fie plasaţi bolnavii cu arsuri grave, pe suprafeţe mari ale corpului.

"Noi nu putem să facem un spital cu 33 de locuri de terapie intensivă de mari arşi pe care să-l ţii gândindu-te că va veni un accident colectiv", a mai spus medicul.

"Nu e nimic de ascuns, nu e niciun secret, doar că trebuie făcute civilizat chestia asta, nu e o noutate, bolnavii au murit din cauza infecţiilor de mult timp în spital. Sunt infecţii pe care le declarăm lunar, eu declar lunar infecţiile nozocomiale de pe secţie. Nu înţeleg unde e secretul. Patologia lor îi predispune la infecţii. Unii au murit şi din cauza infecţiei, alţii şi din cauza patologiei", a spus medicul Adrian Stănculea.