Pompierii bihoreni se antrenează mai eficient pentru incendii grave şi misiuni complicate.

Printr-un proiect finanţat cu fonduri europene, centrul de pregătire pentru salvatori din comuna Borş a fost dotat cu un labirint de antrenament pentru căutare şi salvare în spaţii închise şi pentru utilizarea aparatului de respirat, respectiv un container de simulare a unui incendiu.

„Intervențiile și activitățile desfășurate de pompierii militari vizează salvarea vieților omenești, a bunurilor materiale și protejarea mediului, misiuni care implică o pregătire constantă, asiduă și complexă, astfel că dezvoltarea programelor de instruire profesională reprezintă o prioritate a salvatorilor”, a transmis ISU Crişana, printr-un comunicat de presă.

Zilele trecute, doi specialişti olandezi au instruit 10 pompieri bihoreni pentru folosirea noilor dotări, iar militarii vor deveni la rândul lor formatori pentru colegii lor. Antrenamentele din cele două containere permit simularea de incendii de diferite categorii și grade de complexitate, „exercițiile vizând observarea și analiza fenomenelor produse în interior, formarea algoritmului de acțiune adaptat specificului situațiilor simulate și dezvoltarea abilităților practice de gestionare optimă și operativă a acestora”, după cum a transmis ISU.

Proiectul prin care au fost achiziţionate, Crossrisks, este derulat de Asociația Serviciul pentru Asistență în Situații Speciale-SARTISS, în parteneriat cu Directoratul pentru Gestionarea Dezastrelor din județul Hajdu-Bihar și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, cu scopul de a îmbunătăţi prevenirea riscurilor şi managementul dezastrelor.