Aleșii bihorenilor au aprobat începerea exproprierilor de terenuri în vederea lărgirii de la două la patru benzi a șoselelor naționale DN 79 către Nojorid și DN 19 spre Biharia.

Lucrările vor fi plătite de Compania Națională de Drumuri, dar pentru ca proiectul să meargă mai rapid, administrația județeană și-a asumat exproprierea și plata despăgubirilor de peste 4 milioane lei.

Aprobarea culoarului de expropriere și a declanșării procedurilor de expropriere au fost decise într-o reuniune extraordinară a Consiliului Județean Bihor desfășurată luni dimineață, cu voturile unanime ale consilierilor județeni, indiferent de apartenența politică.

Potrivit documentațiilor supuse votului, DN 19 va fi lărgit de la două la patru benzi de la ieșirea din Oradea a drumului care coboară de pe dealuri, de la girația spre magazinul Real II Episcopia, până la curba de intrare în comuna Biharia.

În acest scop, va fi expropriată o suprafață totală de 20.401 mp de terenuri situate pe marginea șoselei naționale, suma aprobată pentru plata despăgubirilor către proprietari fiind, în baza unui raport de evaluare, de 1,183 milioane lei.

În ce privește DN 79, lărgirea va fi făcută din dreptul Aeroportului Oradea până în intersecția cu drumul comunal DC 77 ce duce spre Livada de Bihor, loc în care va fi amenajată o girație, în condițiile în care în prezent locuitorii acestui sat așteaptă mult pentru a pătrunde pe șoseaua națională către oraș.

Pentru această lucrare vor fi expropriați 14.097 mp de teren, proprietarii urmând să fie despăgubiți cu 2,960 milioane lei.

Lărgirea DN 79 ar urma să coste, potrivit unor estimări din vara anului trecut, aproximativ 4,2 milioane euro, iar cea a DN 19 circa 7,3 milioane euro. Finanțarea va fi asigurată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România, care încă nu a stabilit un calendar pentru începerea lucrărilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!