Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a declarat cinci noi focare de pestă porcină africană la porci domestici, numărul total al focarelor din județ ajungând astfel la opt.

Potrivit unei informări făcute luni de DSVSA, declararea focarelor a fost făcută în baza unor analize efectuate în perioada 24 aprilie – 21 mai de laboratoare naționale acreditate.

„Sunt afectate localitățile Ciocaia, Săcuieni și Sânnicolaul de Munte, care aparțin de orașul Săcuieni, Cheșereu - comuna Cherechiu, Tarcea și Galoșpetreu – comuna Tarcea, Cordău – comuna Sânmartin, Hidișelu de Jos – comuna Hidișelu de Sus”, a precizat DSVSA.

Specialiștii acestei instituții au luat măsurile care se impun în astfel de situații, pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații și în spaţiile de cazare ale porcilor, pe alei și în perimetrele lor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat un nou caz în fondul de vânătoare FV 45 Surducel Bulz, fond afectat anterior, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA este de 25.

Toate animalele afectate sau suspecte de pestă porcină africană, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii sunt despăgubiţi de stat, dar numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate conform legii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!