Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).

Cu timpul, pancreasul devine incapabil să mai producă suficientă insulină. Diagnosticul se bazează pe examenele de laborator: o concentrație crescută a zahărului din sânge, adică o glicemie egală sau mai mare de 1,26 grame la litru (g/l), confirmată prin două teste făcute dimineața pe stomacul gol, sau 2g/l sau mai mult la un test efectuat în orice moment al zilei.

ATENȚIE!

Diabetul de tip 2 este o boală care poate evolua o perioadă lungă de timp fără niciun fel de simptome. Poate fi descoperit prin controalele medicale de rutină, iar în cazurile mai avansate, prin anumite simptome specifice, cum ar fi: urinarea frecventa și abundentă, senzația de sete excesivă și, uneori, slăbirea în greutate.

Alte ori, în stadiile avansate, se poate diagnostica prin complicațiile cronice care pot să survină. Din păcate, până în acest moment, diabetul zaharat este o boală incurabilă, dar controlabilă printr-un tratament corespunzător.

REȚINEȚI!

Formularea diagnosticului de diabet zaharat de către medic poate să reprezinte un șoc pentru bolnav.

Acesta se poate auto-culpabiliza, poate să-și pună întrebări referitoare la cauzele bolii, putând chiar considera boala ca o fatalitate. Rolul medicului de familie este crucial în abordarea strategiei de control și tratament al acestei boli.

Bolnavul trebuie să cunoască faptul că viața lui se va schimba prin abordarea unui nou stil de alimentație, urmarea strictă a tratamentului și cooperarea permanentă cu medicul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!