Starea de urgenţă sanitară din Franta a fost prelungită până la 11 mai. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi Solidarităţii din Franţa pot fi accesate informaţii actualizate cu privire la noul coronavirus şi boala provocată de acesta. Iată precizările cele mai importante:

Ce este coronavirusul şi de unde provine?

Virusul a fost identificat în luna ianuarie 2020 în China. Aparţine familiei coronavirusurilor (familie de virusuri care provoacă afecţiuni minore, de obicei respiratorii sezoniere, dar şi boli severe ca de exemplu MERS-CoV sau SARS). Noul coronavirus a fost denumit SARS-CoV-2, iar boala provocată de acest virus a fost denumită Covid-19. Organizatia Mondială a Sănătăţii (OMS) a calificat această infecţie ca pandemie (adică epidemia care acum este mondială) în 12 martie 2020.

Care sunt simptomele bolii?

Simptomele principale ale bolii sunt febra sau senzaţia de febră, tusea (de obicei seacă), pierderea brutală a mirosului, dispariţia totală a gustului, dureri musculare, diaree, oboseala, dureri în gât şi cefalee (dureri de cap). Alte simptome observate frecvent la bolnavii mai grav afectaţi sunt dificultăţile respiratorii în diferite stadii, necesitând reanimare în cazurile grave.

Care este perioada de incubaţie?

Perioada de incubaţie (perioada dintre contaminare şi apariţia primelor semne) este între trei şi cinci zile în general, dar se poate extinde până la 14 zile; în această perioadă subiectul este contagios, putând fi un purtător sănătos de virus.

Există imunitate după infecţia cu Covid-19?

După infecţia cu Covid-19 organismul dezvoltă o apărare imunitară prin anticorpi, permiţându-i să se apere contra unei viitoare infecţii. Cercetările de până acum nu au semnalat recidive ale bolii.

Cum se transmite boala?

Boala se transmite de la om la om, prin picăturile de salivă şi/sau secreţii bronşice eliminate în timpul discuţiilor, în timpul vorbirii, tusei sau strănutului, cu condiţia existenţei unei distanţe de sub un metru şi o durată de peste 15 minute, fără protecţie (mască). Boala se poate transmite şi prin mâinile nespălate contaminate cu virus (de aceea este necesară spălarea frecventă a mâinilor şi evitarea atingerii feţei, gurii, ochilor şi a nasului cu mâinile nespălate). Din această cauză măsurile de distanţare socială sunt indispensabile.

Putem convieţui cu un bolnav cu Covid-19?

Riscul este întotdeauna prezent. Este posibilă convieţuirea cu un bolnav cu Covid-19 acasă, dacă respectăm cu stricteţe regulile de prevenţie cunoscute.

Virusul poate circula prin aer?

Virusul nu circulă prin aer, dar poate rămâne în picăturile de salivă şi/sau secreţiile bronşice eliminate în timpul respiraţiei, vorbirii, tusei sau strănutului. Picăturile pot contamina persoana sau persoanele aflate la mai puţin de un metru distanţă sau se pot fixa pe diverse suprafeţe şi pe maini.

Cât timp poate supravieţui virusul pe diversele suprafeţe?

În condiţii propice, virusul din picăturile de salivă şi din secreţiile bronşice poate supravieţui sub formă de urme de la câteva ore până la câteva zile pe diverse suprafeţe, dar studiile de până acum arată că s-a descoperit doar material genetic şi nu virusuri vii pe aceste suprafeţe. Concluzia specialiştilor este că puterea de contaminare a virusurilor scade foarte rapid în mediul exterior (în cateva minute devine inactiv). Cu toate acestea, dezinfecţia suprafeţelor, mai ales a celor care vin în contact cu mâinile (întrerupătoare, claviaturi, cărucioarele din magazine etc.) este recomandată ca măsură de prevenire a infecţiei. 

Se poate transmite virusul prin înţepăturile de ţânţari?

Nu există nicio dovadă de transmitere a virusului prin înţepături de ţânţari sau alte insecte.