Franța ia decizii suplimentare în ceea ce privește încercarea de a ține sub control epidemia de Covid, în special în urma apariției variantei Omicron. Printre noile măsuri sunt: sistarea călătoriilor în 10 țări din Africa, cu unele excepții, testări suplimentare și carantină și în cazul vaccinaților sosiți din zone non-UE. Franța are peste 88% din populație vaccinată, inclusiv copii peste 12 ani cu schema completă, iar un studiu OMS arată că prin vaccinare au fost salvate peste 500.000 de vieți în Europa. În plus, certificatul verde francez rămâne inactiv în anumite condiții...

Numărul nou de cazuri confirmate în data de 4 decembrie a fost de 51.624. Incidența noilor cazuri a crescut în ultima săptămână la 311 cazuri la suta de mii de locuitori. Cel mai mare număr de cazuri noi a fost constatat la copii între 6 și 10 ani, incidența fiind de peste 600.

Până la data de 4 decembrie au fost confirmate 16 cazuri de infecție cu varianta Omicron (B.1.1.529). Până în prezent se cunosc 32 de mutații ale acestei variante, depistate în 9 noiembrie 2021 în Africa de Sud. La data de 2 decembrie existau 339 de cazuri confirmate, dintre care 172 în Africa de Sud, 19 în Botswana și 33 în Ghana.

În Europa au fost confirmate câte 13 cazuri în Portugalia și în Olanda, 9 în Germania, 4 în Danemarca, câte 3 în Austria și în Suedia, câte 2 în Irlanda și în Italia și câte un caz în Belgia, Cehia, Elveția și Spania; în Anglia s-au confirmat 22 de cazuri. S-au confirmat de asemenea 9 cazuri în Australia, câte 3 în Brazilia, Canada și Coreea de sud, un caz în Statele Unite, 8 în Hong Kong, 2 în India, un caz în Israel și 2 în Japonia. Aceste date au fost raportate până la data de 2 decembrie.

În cadrul strategiei naționale de supraveghere a virusului s-a elaborat un nou sistem detecție rapidă a aceste mutații, care se aplica inițial persoanelor care au călătorit în Africa Australă și celor care au fost în contact cu persoane din această regiune. Dar din 4 decembrie toate persoanele din afara UE care sosesc în Franța sunt obligate să efectueze un test de depistare, indiferent de statutul vaccinal și anume sa aibă un test negativ cu minimum 48 de ore înainte pentru vaccinați și cu minimum 24 de ore pentru persoanele nevaccinate.

Tot din 4 decembrie călătoriile aeriene spre 10 țări din Africa Australă sunt permise doar cetățenilor francezi sau resortisanților din UE, diplomaților și personalului navigant, cu obligația ca la revenirea în Franța să efectueze un test de depistare și să rămână în izolare 7 zile cei cu test negativ și, respectiv 10 zile cei cu test pozitiv.

Acoperirea vaccinală din Franța la data de 2 decembrie era de 88,3% din totalul populației cu vârsta de peste 12 ani cu o schemă vaccinală completă.

Pentru cei vaccinați cu vaccinul Janssen (Johnson & Johnson), din data de 15 decembrie certificatul va fi valabil doar după administrarea unei doze cu un vaccin ARNm; rapelul se poate face la 4 săptămâni de la prima doză, dar certificatul de vaccinare va fi eliberat la șapte zile după inoculare.

Tot din 15 decembrie, în Franța, certificatul de vaccinare al persoanelor de peste 65 de ani vaccinate cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca rămâne inactiv dacă a treia doză nu a fost făcută la șapte luni de la prima inoculare sau după infecția cu virus; certificatul de vaccinare va fi obținut imediat după a treia doză.

Vaccinarea a permis salvarea a peste 500.000 de vieți în Europa, dintre care 470.000 sunt persoane trecute de 60 de ani, conform studiului efectuat de Biroul regional al OMS din Europa; se estimează că în Franța circa 39.000 de vieți au fost salvate prin vaccinare.

HAS (Haut Autorité de santé - forul decizional al politicii sanitare din Franța) a decis ca începând cu 25 noiembrie vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani să fie autorizată. Conform acestui aviz, vaccinarea se va face într-o primă etapă doar la copiii cu risc de a face o formă gravă și a celor din anturajul unor persoane imuno-deprimate, vulnerabile, sau neprotejate prin vaccinare; categoriile vizate sunt copiii suferinzi de obezitate, diabet, boli hepatice cronice, boli cardiace și respiratorii cronice, boli neurologice, imunodeficiențe și celor cu trisomia 21 (sindrom Down). Se estimează că în Franța există mai mult de 360.000 de copii cu astfel de afecțiuni. Ulterior, vaccinarea va include și alte categorii de copii.

Din cauza depistării de cazuri de COVID-19 în școli, până la data de 25 noiembrie erau închise peste 8.500 de săli de clasă (față de 4.100 în 19 noiembrie).