Așa cum arătam săptămâna trecută, în data de 19 iulie s-a publicat în Monitorul Oficial al României Legea 220/2022 privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei, instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, o lege temporară ce urmează a se aplica un an de la intrarea în vigoare, respectiv din data de 22 iulie 2022.

Dacă săptămâna trecută am prezentat, pe scurt, principalele prevederi în materia justiției „civile”, în continuare voi arăta ce măsuri temporare se vor aplica încă un an în materie penală, mai precis în ceea ce privește supravegherea persoanelor condamnate cu suspendare și executarea pedepselor privative de libertate.

În ceea ce privește supravegherea persoanelor condamnate cu suspendare, legea prevede că aceste măsuri de supraveghere se pot executa şi prin mijloace de comunicare la distanţă, audio sau audio-video, în condiţii care asigură confidenţialitatea informaţiilor şi a datelor transmise. De asemenea, întrevederile derulate la sediul serviciului de probaţiune sunt precedate de activităţi de pregătire a acestora, realizate prin modalităţi de comunicare la distanţă cu persoana supravegheată, pentru a facilita realizarea scopului întâlnirii.

Există și excepții de la aceste „întâlniri online”, cea mai importantă fiind aceea când există riscul comiterii de noi infracțiuni.

În ceea ce privește executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, după consultarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pot fi dispuse anumite măsuri sanitare pentru a se preîntâmpina izbucnirea unor focare de boli contagioase.

Și accesul „aparținătorilor” în penitenciare poate fi restricționat din cauza unor considerente medicale, însă se poate încuviința dreptul la comunicări online, indiferent de situaţia disciplinară a persoanei private de libertate şi periodicitatea legăturii cu familia.

Toate aceste prevederi se aplică, în mod corespunzător, și în cazul centrelor de reţinere şi arestare preventivă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!