Aşa cum arătam săptămâna trecută, prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014 pentru modificarea codului rutier au fost operate modificări pentru corelarea legislaţiei rutiere cu noua legislaţie penală şi au fost transpuse în legislaţia internă dispoziţii ale unor directive europene.

Conform noilor modificări, persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România ori care dovedesc că se află la studii în România de cel puţin 6 luni pot solicita obţinerea permisului de conducere autorităţilor competente să le examineze.

Sunt considerate ca având domiciliul în România persoanele care: a) locuiesc în mod obişnuit cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă sau la adrese din România datorită unor legături personale şi profesionale;  b) revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană; c) locuiesc în mod obişnuit la o adresă din România datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc temporar şi în alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană pentru îndeplinirea unei activităţi sau misiuni cu durată determinată. Participarea la studii în cadrul unei universităţi sau şcoli din România nu implică transferul domiciliului sau al reşedinţei în România.

În transpunerea unor directive europene privind utilizarea sistemelor de siguranţă pentru copii, noua legislaţie obligă conducătorii de autovehicule, având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri, să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

Mai mult, din 28 septembrie 2014 le este interzis şoferilor să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă (scaune speciale pentru copii). Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel din faţă.