Oamenii care ne dictează vieţile prin munca lor de zi cu zi ar trebui să înţeleagă un lucru foarte simplu şi uşor de înţeles - că atunci când iau decizii politice, administrative sau economice, ele vor influenţa momente esenţiale pentru unii oameni. Ca să nu credeţi că fac retorică goală, vă povestesc o întâmplare măruntă şi uriaşă, deopotrivă, petrecută săptămâna trecută.

Eram la volan, joi, când am auzit la radio că a murit regizorul de teatru Ducu Darie. Imediat după ce s-a dat ştirea, Radio România Cultural a redifuzat un interviu mai vechi cu el, ca un omagiu adus marelui dispărut. Alexandru Darie a povestit multe - despre copilărie, despre tatăl lui, renumitul Iurie Darie, despre facultate, despre alegerea inspirată de a face teatru, şi nu film, despre stagiatura de la Oradea, despre legendarul spectacol "Amadeus", montat aici, cu Ion Mâinea şi Cristian Şofron, şi despre succesul imens avut cu Shakespeare, jucat în limba română, chiar în Anglia.

Când a pomenit de anii petrecuţi în Oradea, a amintit şi de primul său spectacol, "Jolly Joker", după care s-a trezit suspendat de cenzura comunistă, dar şi de modul ingenios în care Mircea Bradu, directorul de atunci al Teatrului, a reuşit să îl bage din nou în pâine. Imediat după emisiune l-am sunat pe domnul Mircea Bradu să îi spun că Ducu Darie îl pomenise cu recunoştinţă. Era trist, aflase deja vestea. Şi îmi povesteşte Mircea Bradu:

"Fosta soţie a lui Ducu Darie, Maria Miu, este acum la Debreţin, unde face scenografia unui spectacol regizat de fiica mea, Anca. Imediat cum am aflat vestea, înainte să o anunţ, am încercat să-i găsesc o modalitate de a ajunge cât mai repede la Bucureşti. Şi ce variantă crezi că am găsit? O cursă WizzAir Debreţin-Milano şi alta Milano-Bucureşti. Totul în 3 ore şi ceva, la vreo 80 de euro. Deşi ar fi fost mult mai simplu să vină la Oradea şi să ia avionul de Bucureşti de aici. Dar cine îşi permite aşa ceva?".

Când au lăsat Oradea la mâna monopoliştilor de la Tarom, cei (i)responsabili nu s-au gândit la dramele pe care le pot provoca. Într-o ţară civilizată, să ajungi în cel mai scurt timp în Capitală în caz de urgenţă nu trebuie să fie un moft, ci o garanţie. Nu cere nimeni aparate de teleportare, ci doar o modalitate convenabilă şi rapidă, în acord cu anii moderni pe care îi trăim. Oradea inversează trendul pieţei mondiale a aviaţiei - în lume, preţul biletelor de avion scade, la noi creşte.

Povestea domnului Bradu mi-a amintit de o glumă recent răspândită pe internet - o hartă ironică a noii autostrăzi Satu Mare - Constanţa, izvorâtă din nesecatul nostru haz de necaz. De la Satu Mare, "autostrada" trece graniţa şi ajunge la Debreţin, apoi la Budapesta, de unde o coteşte spre Szeged, apoi trece prin Serbia şi Bulgaria înainte de a ajunge la Constanţa. Iar noi vom fi foarte ocupaţi în perioada următoare să ne alegem preşedintele.