Aleșii bihorenilor au aprobat vineri dimineață încheierea a două parteneriate cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru lărgirea de la două la patru benzi a DN 19 de la ieșirea din Oradea până la intrarea în Biharia și a DN 79 de la Aeroport spre Nojorid.

Pe o lungime totală de aproape 5 kilometri, lucrările ar urma să coste peste 10,5 milioane euro, iar finanțarea să fie asigurată din fonduri UE.

Potrivit proiectelor votate de consilierii județeni reuniți vineri dimineață într-o ședință online condusă de vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, DN 19 Oradea – Satu Mare ar urma să fie lărgită de la câte o bandă pe sens la două între girația de la ieșirea din Oradea din dreptul magazinului Remarkt până la intrarea în comuna Biharia, costul estimat pentru dublarea lățimii șoselei pe 3,238 km fiind de 7,3 milioane euro.

De asemenea, DN 79 Oradea - Arad va fi lărgită pe 1,57 km din dreptul Aeroportului Oradea până în apropiere de intrarea în comuna Nojorid, mai precis până la intersecția cu DC 77 ce duce spre satul Livada de Bihor, costul estimat fiind de 4,2 milioane euro.

De menționat că estimarea costurilor include și lucrările de relocare a tuturor rețelelor de pe cele două șosele naționale pe tronsoanele ce vor fi extinse, de la cele de apă și canalizare până la cele pentru electricitate și iluminat public.

Conform parteneriatului cu CNAIR, CJ Bihor și-a asumat realizarea documentațiilor cadastrale, contractarea serviciilor de realizare a auditului de siguranță rutieră, derularea procedurilor de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție, precum și pentru supervizarea lucrărilor de construcție propriu-zise.

CNAIR s-a obligat, în schimb, să realizeze exproprierea terenurilor și să deruleze procesul de accesare a fondurilor europene pentru finanțarea lucrărilor, iar după finalizarea acestora să preia obiectivul și să întrețină șoselele și pe suprafețele astfel extinse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!