Susţinătorii lui Alexei Navalnîi, opozantul preşedintelui rus Vladimir Putin, au ieşit din nou, duminică, pe străzile din zeci de oraşe din Rusia, cerând eliberarea acestuia.

Pentru a preveni manifestaţiile, autorităţile au închis centrele oraşelor Moscova şi Sankt Petersburg, dar n-au reuşit să-i oprească pe nemulţumiţi, care s-au întâlnit în alte zone.

Violenţe raportate de observatori

Potrivit Reuters şi Euronews, pentru că protestele nu sunt autorizate, autorităţile au intervenit în forţă şi peste 3.000 de persoane au fost deja arestate. Printre acestea se numără şi soția lui Alexei Navalnîi, care participa la protestele de la Moscova. Yulia Navalnaya a fost reţinută şi la protestul de săptămâna trecută.

Grupul de monitorizare a protestelor OVD-Info a anunţat că forţele de ordine din Rusia au metode violente de ridicare şi anchetare a celor reținuți. Printre altele, un avocat a fost bruscat, iar un protestatar a fost rănit la picior cu o armă. Într-un video publicat de acelaşi grup este surprinsă o scenă în care doi polițiști țin un protestatar imobilizat la pământ, stând cu genunchii pe el, iar acest spune „Nu pot să respir, băieți”. 

La fel ca săptămâna trecută, ruşii au ieşit în stradă chiar şi în localităţile din Orientul Extrem, unde temperaturile sunt foarte scăzute. La Vladivostok, în ciuda celor -13 grade Celsius, oamenii au mărşăluit pe malul îngheţat al râului Amur, strigând „Putin e un hoţ”. La Tomsk, un oraş siberian, pe care Navalnîi l-a vizitat înainte de a fi otrăvit, oamenii s-au adunat în fața sălii de concerte și au strigat ”Eliberați-l!”.

Contre pe Twitter şi Facebook

Secretarul american de stat Antony Blinken a condamnat tacticile dure ale autorităţilor din Rusia şi a cerut eliberarea protestatarilor arestaţi, dar şi a lui Navalnîi.

„Statele Unite condamnă folosirea repetată de către autoritățile ruse a tacticilor dure împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor, pentru a doua săptămână la rând. Reînnoim apelul către Rusia să-i elibereze pe cei arestați pentru că și-au exercitat drepturile, inclusiv a lui Alexei Navalnîi”, a transmis Antony Blinken pe Twitter.

Reacţia din Rusia nu s-a lăsat aşteptată. „Ingerința grosolană a SUA în afacerile interne rusești este un fapt, precum și promovarea informațiilor false și a apelurilor la participarea la acțiuni ilegale de către platformele de internet controlate de Washington”, a declarat pe Facebook ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Arestat la intrarea în ţară

Ruşii protestează pentru a doua săptămână la rând, pentru a determina Kremlinul să-l elibereze pe cel mai proeminent adversar al preşedintelui Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, când s-a întors în Rusia din Germania, unde s-a recuperat după ce, vara trecută, a fost otrăvit. El l-a acuzat pe Putin că a comandat uciderea lui, dar Kremlinul a negat orice implicare.

Întoarcerea dramatică a lui Navalny la Moscova, în ciuda amenințării evidente a arestării, și protestele pe care le-a provocat reţinerea sa, reprezintă o provocare majoră pentru Putin, care a dominat peisajul politic rus de peste două decenii, mai scrie reuters.com.

UPDATE: Zeci de jurnalişti, arestaţi

Bilanțul arestărilor din Rusia a continuat să crească. Potrivit The Moscow Times, aproximativ 4.000 de persoane au fost ridicate de autorităţi din circa 60 de oraşe. Cele mai multe arestări s-au făcut în Moscova, peste 1.200. Printre cei reținuți se numără și 82 de jurnaliști.

Yulia Navalnaya este în continuare în custodia autorităţilor, iar pe rețelele de socializare apar în continuare imagini de la reținerea protestatarilor.