Aşa cum arătam anterior, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2016, emisă ca urmare a unei decizii din 17 decembrie 2015 a Curţii Constituţionale, a fost modificat Noul cod de procedură civilă, în sensul în care încuviinţarea executării silite va fi făcută numai de către instanţa de judecată.

Practic s-a revenit la forma iniţială a Noului cod de procedură civilă, fiind înlăturate modificările făcute prin Legea nr. 138/2014, modificări care au avut la bază tocmai solicitările venite din partea instanţelor de judecată care arătau, la acea vreme, că sunt supraaglomerate din cauza numeroaselor dosare ce aveau ca obiect cererile de încuviinţare a executării silite.

În mod logic, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale modificările din 2014 pentru simplul motiv că s-a încălcat de legiuitorul de atunci o decizie anterioară a Curţii prin care se stabilea cu caracter obligatoriu că numai judecătorul poate încuviinţa executarea silită.

Conform noilor reglementări, în vigoare din 4 februarie 2016, în termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii de executare, executorul judecătoresc va solicita încuviinţarea executării de către instanţa de executare, căreia îi va înainta, în copie certificată de el pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, titlul executoriu şi dovada achitării taxei judiciare de timbru.

Cererea de încuviinţare a executării silite se soluţionează în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la instanţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 48 de ore, iar motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunţare.

Încuviinţarea executării silite permite creditorului să ceară executorului judecătoresc care a solicitat încuviinţarea să recurgă, simultan ori succesiv, la toate modalităţile de executare prevăzute de lege în vederea realizării drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare.

Încuviinţarea executării silite produce efecte pe întreg teritoriul ţării. Ea se extinde şi asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecătoresc în cadrul procedurii de executare silită încuviinţate.

Încheierea prin care instanţa admite cererea de încuviinţare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac, însă poate fi cenzurată în cadrul contestaţiei la executare silită.