Cazurile oligosimptomatice sau asimptomatice vor rămâne la domiciliu, în acest sens fiind în pregătire o ordonanţă de urgenţă, după cum a anunţat ministrul Sănătăţii. Astfel, doar atunci când apar semnele evidente ale virusului, bolnavii vor fi duşi la spital, anunţă DigiFM.ro.

"Avem o ordonanţă de urgenţă în pregătire, astfel încât cazurile oligosimptomatice sau asimptomatice să rămână la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la DSU să îi ia programat pentru investigaţii suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologie, ei sunt duşi în unităţile spitaliceşti", a declarat Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, OUG va fi aprobată în cursul săptămânii care vine. Astfel, bolnavii de Covid nu ar mai ajunge în unităţile sanitare pentru analize atunci când află că sunt pozitivi, iar unităţile de primiri urgenţe ar fi degrevate.

"Medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare cu casele de asigurări, pot face o monitorizare, o telemedicină sau pot presta servicii medicale pentru anchete epidemiologice sau recoltări", a mai spus Tătaru.

Ce spun medicii de familie

Anunţul a generat numeroase discuţii în spaţiul public, în contextul în care, astfel, responsabilitatea bolnavilor de Covid-19 ar cădea în grija medicilor de familie care şi aşa monitorizează - neremunerat - pacienţii aflaţi în izolare de la începutul pandemiei.

"În prezent monitorizăm prin telefon pacienţii aflaţi în izolare. Nu suntem plătiţi în plus pentru această monitorizare, prin Casa de asigurări suntem plătiţi doar pentru trei consultaţii. Nu ştim când vom fi plătiţi, nu am avut negocieri reale cu Casa. Dacă este vorba doar de monitorizare telefonică, aşa cum se întâmplă acum, dar să fie plătită, am transmis Ministerului Sănătăţii la ce onorarii ne-am gândit. MS menţionase 100 de lei, noi am spus 200 pentru monitorizarea timp de două săptămâni. Dar nu e vorba de bani. Medicii de familie fac deja asta pro-bono din martie. Evaluarea la domiciliu, adică să meargă medicii de familie la domiciliu, să vadă pacienţii, asta este exclus. Nu sunt echipamente, sunt şi foarte scumpe. Mergem cu tramvaiul, cu maşina personală? Infectăm persoanele cu care ne întâlnim în tramvai, autobuz? Apoi există riscul de infectare a medicului care nu va mai putea vedea restul pacienţilor care nu sunt infectaţi cu Covid, adică 90% din pacienţi", a declarat Raluca Zoiţanu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, conform Digi24.ro.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România susţin că nu pot fi emise ordine către medicii de familie pentru a face, în afara negocierilor contractului cu CNAS, alte acte medicale. Astfel, medicul de familie poate monitoriza de la distanţă pacienţii COVID-19, dar nu vor intra în focar.

Cazurile de Covid vor crește progresiv

În altă ordine de idei, ministrul Sănătății a declarat, vineri după amiază, că se aşteaptă la o creştere progresivă a numărului de infectări cu COVID-19 şi în următoarele zile și spune că măsurile actuale impuse de autorități își vor face efectul peste două-trei săptămâni.

„Vom avea o creştere progresivă şi în următoarele zile, în măsura în care măsurile impuse de acum două zile, şi începând de luni cu evenimentele private, ar trebui să îşi facă efectul în următoarele două-trei săptămâni, dar ţine foarte mult de fiecare dintre noi", a declarat Nelu Tătaru, potrivit Digi24.ro.

Nelu Tătaru face apel la populație să respecte regulile sanitare, pentru că sistemul medical, deși se extinde, duce lipsă de personal.