În anii 4 următori, vor intra în vigoare noi reguli pentru şoferii din România. Permisul de conducere nu va mai putea fi obţinut fără absolvirea a 10 clase, controalele medicale vor fi mai dese pentru şoferii în vârstă, iar cei cu abateri vor fi consiliaţi psihologic!

Noutăţile apar în Strategia de Siguranţă Rutieră, aprobată deja de Guvern.

Potrivit Digi24.ro, prevederea conform căreia permisul va putea fi obţinut numai de cei care au terminat 10 clase a stârnit deja discuţii. "Eu am avut cursant cu două clase. Dar, vă spun sincer, avea cunoştinţe mai multe decât unul cu liceu", a declarat Cristian Stoenescu, instructor auto.

În plus, proba practică a examenului de conducere ar urma să fie monitorizată video.

"Planul vizează dotarea vehiculelor cu nişte sisteme speciale, pe de o parte, pe de altă parte exemenele pentru obţinerea atestatelor profesionale deja sunt montirozate video", afirmă Mircea Ionescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor.

Digi 24 menţionează că, totuşi, viitorii şoferi sunt de acord cu noile reguli, sperând ca astfel numărul accidentelor să scadă, prin aceea că evaluările vor fi mai obiective şi ar fi excluse situaţiile în care unii ar plăti pentru permisele de conducere.

Noua strategie prevede schimbări şi pentru maşini. Peste câţiva ani autoturismele ar putea fi dotate cu sisteme inteligente care vor opri motorul, dacă şoferul a băut alcool. "Ar putea fi o condiţie de dotare în vederea omologării pentru admiterea în circulaţie, care să poată fi introdusă de la nivel european dar şi naţional, în viitor", a precizat acelaşi Mircea Ionescu.

Pe lângă noutăţile pentru şoferi, autorităţile vin cu promisiuni noi şi pentru şoferi. Teorrtic, anul viitor vom depăşi 1.000 de km de autostradă, după ce anul acesta s-au deschis doar 18 km.