Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, luni, pentru a decide noi restricţii în contextul creşterii alarmante de infecţii cu Covid-19. În trei localităţi, care au o rată de incidenţă de peste 3 la mia de locuitori, purtarea măştii este obligatorie și în aer liber.
Cu toate că era firesc ca hotărârea - altminteri foarte importantă - să fie transmisă şi presei, aceasta a fost postată doar pe site-ul CSJU, în format PDF, în format greu de prelucrat şi lizibil.
Oradea, 2,06 infectări la mia de locuitori
Cea mai importantă decizie este, la articolul 6, aceea că "în toate localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este egală sau mai mare cu 3 la mia de locuitori, este obligatorie purtarea măştii atât în interior, cât şi în toate spaţiile deschise, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani".
Trei localităţi din Bihor îndeplinesc această condiţie. Este vorba despre Husasău de Tinca (care are o rată de 4,81 la mia de locuitori), Sântandrei (4.09 cazuri la mia de locuitori) şi Bratca (3.34 cazuri la mia de locuitori).
Pe locul al patrulea în top se află Hidişelu de Sus, cu o incidenţă de 2,90 cazuri la mie, pe 5 – Holod, cu 2,50 la mia de locuitori, pe 6 Paleu, cu o incidenţă de 2,25, iar pe 7 Sânmartin, cu 2,14 cazuri la mie.
Oradea este pe locul 8 în acest top, cu o incidenţă de 2,06 la mia de locuitori, fapt ce înseamnă că activităţile sunt permise în interior doar fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiilor.
Vezi mai jos celelalte localităţi:
În creștere
De semnalat că, dacă în precedenta hotărâre a comitetului județean, de joi, figurau doar 7 UAT-uri din Bihor cu restricții generate de depășirea numărului de 1,5 infectări la mia de locuitori, luni lista cuprindea deja 18 UAT-uri.
În ce privește reședința de județ, procentul infectărilor a crescut, în acest interval, de la 1,60 la 2,06 la mie.
Reguli generale
În localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori, activitatea cu publicul a localurilor în interior este permisă fără a depăşi 50%. Dacă incidenţa este mai mare de 1,5 la mie şi mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, activitatea este permisă fără a depăşi 30% din capacitate, iar în cazul în care incidenţa este mai mare decât 30%, activitatea localurilor în interior este complet interzisă.
Prevederile vizează inclusiv instituţiile muzeale, bibliotecile, teatrele sau cinematografele.
În ce priveşte localurile amenajate în interiorul unităţilor de cazare, activitatea este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 6-22, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitate în acelaşi interval orar acolo unde indicele este mai mare decât 1,5 dar mai mic de 3 la mia de locuitori şi doar pentru persoanele cazate în aceste unităţi în localităţile cu peste 3 cazuri la mia de locuitori.
În situaţia în care activitatea acestor operatori economici este închisă în interior, "se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective".
Şi pentru terase sunt restricții. Concret, prepararea şi consumarea băuturilor şi alimentelor sunt permise în aer liber, "cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite". Nu este permisă, însă, activitatea în baruri, cluburi şi discoteci. De asemenea, în centrele comerciale, nu sunt permise activităţile locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi nici a activităţii barurilor, cluburilor sau discotecilor.
Hotărâre fără anexe
Pe de altă parte, CSJU a decis luni şi noile scenarii în care ar trebui să funcţioneze şcolile din Bihor, însă anexele care conţin aceste informaţii nu au fost postate pe site.
Rămâne de văzut, aşadar, care vor fi acestea.