Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri seara, o serie de noi restricţii în contextul în care în România pandemia de Covid-19 face prăpăd. De luni, elevii, nu doar cei din clasele primare (care aveau asta oricum în calendar), ci şi cei din clasele gimnaziale şi de liceu, vor intra în vacanţă pe o perioadă de două săptămâni. Masca va fi obligatorie peste tot, iar accesul "la majoritatea activităţilor" va fi permis numai cu certificatul digital Covid. 

"Cei nevaccinaţi, din păcate, vor avea o sumedenie de restricţii", a spus preşedintele României. De asemenea, va fi introdusă carantina de noapte, în toate localităţile. 

"Vaccinaţi-vă!"

"Haideți să vedem ce se întâmplă în lume - unde s-au vaccinat 70%, pandemia nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea e reticentă, s-a declanșat valul. Dragi români, dacă vreţi să terminăm cu această pandemie, vaccinaţi-vă! Dacă vreţi să nu ajungeţi la spital, la Terapie Intensivă, vaccinaţi-vă! Nu-i credeţi pe cei care vă mint cum că ar fi periculos. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinaţi este că scăpaţi de boală şi scăpaţi cert de forme grave ale bolii", a transmis şeful Statului. 

Miercuri seara, el a avut o întâlnire de urgenţă, la Cotroceni, cu premierul interimar Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

"În mod normal, începând de luni, ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu pentru două săptămâni", a anunţat Iohannis. 

Doar cu certificat "verde"

Cât despre restricţii, Iohannis a spus că dă doar câteva exemple, lista lor completă urmând să fie aprobată, probabil vineri, de Guvernul României. 

Între altele, preşedintele României a spus că masca va fi obligatorie peste tot, indiferent de incidenţe, pe stradă, încăperi, la plimbare. 

"Va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând cei vaccinaţi şi cei care, sigur, cu legitimaţie de serviciu, au o treabă legitimă de rezolvat", a mai anunţat Iohannis. Carantina de noapte pe tot parcursul săptămânii este în vigoare acum doar pentru localităţile în care incidenţa este mai mare de 7,5 la mia de locuitori. 

Preşedintele a mai spus că certificatul verde va fi necesar pentru mai toate activităţile, fără, însă, a le enumera. "În timpul zilei, la majoritatea activităţilor, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinaţi vor avea o sumedenie de restricţii", a afirmat Iohannis. Acum, certificatul verde este obligatoriu doar în UAT-urile cu incidenţe mai mare de 3 la mie.

Marţi, România a înregistrat cel mai dur bilanţ de la debutul pandemiei: 18.863 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, 574 de decese şi 1.805 pacienţi cu COVID-19 la ATI. Miercuri, au fost raportate 17.158 de noi cazuri de COVID-19 și 423 de decese, dintre care 9 anterioare. La terapie intensivă sunt internați aproape 1.800 de pacienți - un nou record.