Guvernul a adoptat sâmbătă o hotărâre prin care înăspreşte restricţiile în localităţile în care incidenţa cazurilor de Covid-19 trece de 6 cazuri la mia de locuitori.

Concret, autorităţile au eliminat posibilitatea participării la evenimente în baza unui rezultat negativ la un test PCR sau rapid, astfel că doar persoanele vaccinate cu schema completă (şi care au cel puţin 10 zile de la ultima doză) sau care au trecut prin boală în ultimele luni pot merge la nunţi, spectacole, concerte, cinema ori competiţii sportive.

„De ce nu permitem şi testaţilor? Există un management al riscului, considerăm activităţile reglementate ca actvitiăţi cu risc. Pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, la terapie intensivă, iar testaţii pot să se infecteze şi pot să aibă probleme şi să ajungă la terapie intensivă, în zonele în care există riscul mai mare, la peste 6 la mie, au rămas activităţi doar pentru persoanele vaccinate şi trecute prin boală”, a declarat dr. Raed Arafat, sâmbătă, după şedinţa de Guvern.

Chiar şi aşa, vor exista în continuare şi restricţii de capacitate. De exemplu, la o nuntă sau un botez într-o localitate cu incidenţa mai mare de 6 la mie, vor putea participa doar petrecăreţi vaccinaţi sau vindecaţi de Covid-19 recent, doar până la 50% din capacitatea spaţiului care găzduieşte evenimentul şi nu mai mult de 200 de oameni.

De asemenea, în aceste localităţi, cafenelele şi terasele pot fi deschise doar între orele 5 şi 24, iar mall-urile până la ora 22, iar purtarea măştii este obligatorie în toate spaţiile publice, închise sau deschise. Tot până cel mult la miezul nopţii vor fi deschise şi sălile de sport, de jocuri de noroc, piscinele interioare ori locurile de joacă pentru copii, unde doar cele două categorii de persoane au acces.

De la aceste prevederi sunt exceptaţi copiii mai mici de 12 ani.

În Bihor, conform raportării de sâmbătă a autorităţilor locale, au incidenţa peste 6 la mie comunele Spinuş, Cetariu, Ţeţchea, Chişlaz şi Hidişelu de Sus, aşa că acestea vor fi, cel mai probabil, primele din judeţ în care se vor aplica noile reguli, după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Vezi mai jos hotărârea CNSU aprobată de Guvern şi declaraţiile lui Arafat: